Де утилізувати різдвяну ялинку у Львові: локації і графік

Де утилізувати різдвяну ялинку у Львові: локації і графік

Де утилізувати різдвяну ялинку у Львові: локації і графік
Утилізація ялинок в ЛКП "Зелене місто", 4 січня 2024. Фото: Єлісавета Сілаєва / Суспільне Львів

Із 8 січня у Львові запрацюють локації, де можна утилізувати ялинки після різдвяних і новорічних свят. На утилізацію приймають лише живі дерева без прикрас.

Про це Суспільному розповіла керівниця відділу організації роздільного збору харчових відходів ЛКП "Зелене місто" Наталя Сеник.

За словами керівника відділу управління з питань поводження з відходами Романа Яциковича, у місті буде вісім таких локацій.

"Ми розпочинаємо швидше. Тепер закінчується різдвяний цикл свят, тож ми розпочинаємо збір ялинок. Будуть відповідні локації, де мешканці зможуть викинути живу ялинку, залишити і після цього вона поїде на переробку, компостувальну станцію. Ялинка – це зелені відходи, великогабаритні, які не можна кидати до сміттєвоза", — каже Роман Яцикович.

Залишати хвойні дерева можна біля контейнерів 8 і 13 січня за такими адресами:

  • вул. Виговського, 34 (на майданчику біля Залізничної РА) — 13 січня;
  • вул. Володимира Великого, 14а (вхід в Кіноцентр, що у парку "Горіховий Гай") — 13 січня;
  • вул. Хоткевича (вхід в парк імені Папи Римського Івана Павла II, поблизу церкви Різдва Пресвятої Богородиці) — 8 і 13 січня;
  • вул. Татарська, 4-8 (біля контейнерного майданчика) — 8 і 13 січня;
  • вул. Грабовського, 2 (біля контейнерного майданчика) — 8 і 13 січня;
  • вул. Шафарика, 16 – 8 і 13 січня.
Утилізація ялинок в ЛКП "Зелене місто", 4 січня 2024.
Утилізація ялинок в ЛКП "Зелене місто", 4 січня 2024. Фото: Єлісавета Сілаєва / Суспільне Львів

Дерева можна самостійно привезти на станцію компостування, що на вулиці Пластовій, 13, розповідає керівниця відділу організації роздільного збору харчових відходів ЛКП "Зелене місто" Наталя Сеник:

"Режим роботи станції компостування — з понеділка по четвер станція працює з 8 до 5 години. В п’ятницю компостувальна станція працює з 8 до 4 години. Привозити їх без додаткового упакувального матеріалу, тобто без кульків, без шнурків, без різноманітних дротів, якими ми скріпляємо ялинку", — каже Наталія Сеник.

Провідна технологиня ЛКП "Зелене Місто" Мирослава Білокур каже, що процес компостування триває три місяці.

"Усе гілля, яке до нас надходить, обов'язково передроблюється на щипу, а саме щипа, чим менша є фракція, тим краще і швидше вона переробляється. Листя ми додаємо в борти, в сам процес переробки, в тому вигляді, в якому воно до нас і надходить", — розповіла Мирослава Білокур.

За словами Наталії Сеник, минулого року на утилізацію надійшло 29 тонн ялинок.

Також ялинки можна привезти в ЛКП "Зелений Львів" (вул. Замарстинівська, 167а) або на ЛКП "Львівспецкомунтранс" (вул. Жовківська, 18). Привозити ялинки можна з понеділка по п’ятницю, з 9.00 до 16.00.

На початок