"Не можемо собою підміняти державу" — колишній в'язень "Ізоляції" прокоментував вирок екскерівнику катівні Куликовському

"Не можемо собою підміняти державу" — колишній в'язень "Ізоляції" прокоментував вирок екскерівнику катівні Куликовському

Ексклюзивно
"Не можемо собою підміняти державу" — колишній в'язень "Ізоляції" прокоментував вирок екскерівнику катівні Куликовському
Журналіст Станіслав Асєєв після звільнення з полону, на КПВВ "Майорське" в Донецькій області, 29 грудня 2019 року. УНІАН

Блогер та журналіст Станіслав Асєєв, який довгий час пробув у полоні в російській катівні "Ізоляція" розповів, що не подаватиме апеляцію на рішення щодо вироку екскерівнику "Ізоляції" Денису Куликовському ("Паличу") з двох причин.

Про це Асєєв сказав у коментарі Суспільному.

За його словами, по-перше, буде юридично дивно виглядати, якщо прокуратура запросила 15 років, а цивільні будуть вимагати іншого рішення: наприклад, у європейських судах.

"Я розмовляв з адвокатами. І він сказав, що позиція наша така, що ми не можемо собою підміняти державу і якщо прокуратура запросила 15 років, ну буде незрозуміло до кінця, що цивільні будуть подавати на пожиттєве", — пояснив журналіст.

Водночас Асєєв відзначив й інший момент.

"Я пам’ятаю у 2017 році ввечері, коли він зайшов до нас в камеру і почав давати накази нас бити, я стояв на колінах з закинутими за голову руками, а він повністю в хлам п’яний сидів навпроти мене на моїх нарах і розповідав мені про війну... І тоді, от очима тієї ночі 2017 року не те, що не можна було навіть уявити, що колись ця людина отримає якийсь вирок... Я не міг навіть подумати, що його просто зіб’є машина, хоча б так він відповість за те, що робить. А сьогодні ця людина отримала 15 років. І для мене це все ж таки великий результат", — сказав він.

При цьому колишній в'язень "Ізоляції" зауважив, що, на його думку, затримання Куликовського і винесення йому вироку не повпливає на інших злочинців, які зараз вчиняють тортури над українцями, адже у більшості своїй це "відморозки, на яких ніколи ніщо не повпливає", і які думають, що правосуддя їх ніколи не торкнеться.

"Моя позиція, звісно, чим більше, тим краще. Тобто якби була можливість санкції, статті пожиттєво, то треба було робити пожиттєво. Чому прокуратура зробила саме 15 років, для мене не до кінця зрозуміло. Тим не менш, звісно, що, якщо суд пішов на це, і все ж таки дав йому максимальний вирок, яке запрошувало обвинувачення, це для мене велика справа", — підсумував він щодо справи Куликовського.

Сьогодні 3 січня Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок екскерівнику катівні "Ізоляція" Денису Куликовському ("Паличу") — 15 років в'язниці з конфіскацією майна.

Що відомо про справу екскоменданта катівні "Ізоляція" Дениса Куликовського

СБУ затримала Куликовського у 2021 році.

Його звинувачують в організації та особистій участі в тортурах над українськими військовополоненими та цивільними заручниками в незаконній тюрмі “Ізоляція”, що в Донецьку. Свою участь у катуваннях та допитах людей у “Ізоляції” Денис Куликовський підтвердив під час допиту, відеозапис якого опублікували незадовго після затримання фігуранта справи.

Розслідування справи завершили у червні 2022 року, після чого справу передали до суду. Засідання зробили закритими, тож журналісти не могли потрапити на них.

"Ізоляція" — російська катівня в Донецьку, утворена після окупації міста у 2014 році. Це територія колишнього заводу ізоляційних матеріалів, до російського вторгнення тут працював мистецький простір "Ізоляція". Тюрма має статус секретної. Вироки, за якими утримувані перебувають в "Ізоляції", виносять незаконними судами "ДНР", відомі численні випадки тортур. Переважно в "Ізоляції" утримують проукраїнських полонених.

На початок