"Я хочу, щоб моя дитина жила": батько 5-річного хлопчика, який впав у кому після видалення молочних зубів

"Я хочу, щоб моя дитина жила": батько 5-річного хлопчика, який впав у кому після видалення молочних зубів

5-річний Велес Пашник вже 25 добу перебуває у глибокій комі після видалення двох молочних зубів під загальною анестезією у львівській стоматологічній клініці. У дитини діагностували смерть мозку. За цим випадком слідчі розпочали кримінальне провадження.

Більше про це Суспільному розповів тато хлопчика Віктор Пашник.

За словами батька, Велес регулярно проходив огляди та лікування у стоматклініках, бо мав проблеми із зубом. В грудні зубний біль загострився так, що хлопчик почав відмовлятися від їжі. Родина звернулася у кілька приватних клінік, де фахівці одностайно рекомендували видалити проблемні молочні зуби під загальною анестезією. Для цього дитину записали у клініку "Ori-Dent".

"Ми вийшли на цю клініку. Усе дуже сучасне. Ми домовились про день. Дитині зробили додаткові дослідження: ЕХО серця — те, що потрібне найголовніше, і аналіз крові, ще в клініці якісь дослідження зробили, показали, як все круто, що є реанімація", — каже Віктор Пашник.

Велес Пашник з мамою і татом
Велес Пашник з мамою і татом. Фото з особистого архіву Віктора Пашника

Видалення двох молочних зубів призначили на 8 грудня. Разом з Велесом пішла його мама.

"Почали йому цю масочку одягати. Лікарі з ним не справлялися, він боявся, хоча до того дозволяв все з собою робити, проти маски почав протестувати. Дитина чи відчувала, чи розуміла, що шось не так, вони не могли справитися, попросили маму, мою дружину. Дружина почала просити, він не хотів, і в момент лікарка-анестезіолог взяла і насильно почала одягати, моя дружина почала кричати: "Стоп, все, припиніть". Та невдовзі дитина увійшла у штучний сон", — говорить Віктор Пашник.

Потім дружину Віктора попросили зачекати за дверима операційної.

"Як кажуть у клініці, в кінці операції щось пішло не так, сказали, що скоріше за все бронхоспазм, пішов слиз, в дитини зупинилось серце. Кажуть, 10 секунд він не дихав. Але будь-який лікар каже, що після 10 секунд таких страшних показників, з якими його сюди доправили, не може бути. Перша швидка приїхала за 20 хвилин... Тобто після операції ще 20 хвилин приблизно його реанімували. Що вони робили з дитиною? Це зачинені двері", — розповідає тато Велеса.

Хлопчика госпіталізували в дитячу лікарню святого Миколая. Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Ярема Безніско каже, що дитина до лікарні потрапила у критичному стані, з ушкодженням головного мозку.

"Дитині проводилася штучна вентиляція легень, медикаментозна терапія, антибіотикотерапія, весь спектр інтенсивної терапії. Стан залишається вкрай важким, без якоїсь позитивної динаміки, триває штучна вентиляція легень. Дитина у комі, це глибока кома, ніяких рефлексів, на жаль, немає", — пояснює Ярема Безніско.

"В суботу (9 грудня, — ред.) лікар сказав, що у сина предагонія, тобто по суті смерть. Ми вірили, що дитина відійде. У понеділок (11 грудня, — ред.) вже була зроблена друга енцефалограма, яка не відчула жодного сигналу від мозку. Тобто поставили діагноз смерть мозку", — каже Віктор Пашник.

Велес Пашник у лікарні
Велес Пашник у лікарні. Фото: Суспільне Львів

За словами речниці поліції Львівської області Світлани Добровольської, за цим фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за частиною 2 статті 140 КК України "Невиконання чи неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього".

Адвокатка Марта Манукян каже, що підозрюваним загрожує позбавлення волі на три роки, із забороною працювати за спеціальністю на аналогічний строк.

"Батькам обов’язково треба супроводжувати ведення кримінальної справи, тобто укласти договір з адвокатом, який буде періодично ознайомлюватись з матеріалом, заявляти клопотання про обов’язковий допит працівників, виїмку медичної документації, провести судову експертизу, яка дійсно визначить причину таких тяжких наслідків у дитини, щоб притягнути винних осіб до відповідальності", — зазначає Марта Манукян.

Кореспонденти Суспільного зателефонували директору клініки "Ori-Dent" Роману Ониську. За його словами, вони співпрацюють зі слідством.

"Триває досудове слідство, із яким ми співпрацюємо 24 на 7. Усі документи повністю надані, тобто по медичній документації, по внутрішніх положеннях, по всьому повністю. Наразі лікарі, які брали участь в наданні медичної допомоги, поки відсторонені від виконання своїх обов’язків до закінчення розслідування цього питання", — коментує ситуацію Роман Онисько.

Тим часом батьки сподіваються на диво. Віктор Пашник грає на бандурі для Велеса у дитячій лікарні.

Віктор Пашник грає на бандурі для сина у лікарні
Віктор Пашник грає на бандурі для сина у лікарні. Фото: Суспільне Львів

"Ми, як батьки, ми не віримо, я не вірю, я й дотепер не вірю, я хочу дива, я хочу чуда Божого, містики, мені все одно. Я просто хочу, щоб моя дитина жила", — додає батько Велеса.

На початок