Ходить босоніж. 87-річна Ганна Величенко. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Ходить босоніж. 87-річна Ганна Величенко. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Ходить босоніж. 87-річна Ганна Величенко. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Суспільне Тернопіль

Ганну Величенко з села Босири, що в Чортківському районі, знають не лише місцеві. Жінка ходить босоніж. Каже, у взутті їй незручно, тому з березня до листопада вона не взувається.

"Ходжу, поки сніг не впаде, а вже зимно, - беру валянки" .

Сучасне взуття їй не подобається, але про перші шкіряні чорні черевики жінка згадує з приємністю.

"Як пішла на музики, то тоді вже взулась у мешти. Вже купили мешти, купили хустину файну. Вже я тоді стала дівкою" , – каже Величенко.

На Тернопільщині пенсіонерка ходить босоніж
Ганна Величенко.

За словами пенсіонерки, в ті часи мало хто мав взуття. Якщо й воно було, то часто його доношували за старшими. Часто молодь і на танці ходила босоніж. Батьки Ганни були заможними, тому дівчина мала що взути.

У Босирах живе лише 70 осіб, а в 70-тих роках ХХ століття було майже 600.

На Тернопільщині пенсіонерка ходить босоніж
Вулиця в селі Босири Чортківського району.

Через кожні 3-5 хат у цьому селі стоять покинуті обійстя. Деякі будівлі майже розвалилися і їх не видно за хащами садків. Магазину тут нема. Продукти Ганні привозить син Богдан, який живе у сусідньому населеному пункті. Каже, що босі ноги – секрет маминого довголіття.

"Я теж пробував ходити босоніж, але навіть не можу стояти на тій кам’яній дорозі, в ноги муляє. А вони, Боже, та хоч би їм що! Скрізь ходять босі".

На Тернопільщині пенсіонерка ходить босоніж
Богдан Величенко, син Ганни.

Ганні Величенко 87 років. Її чоловік Василь помер 57 років тому.

"Знаєте, як сумно самому. А ще сніги задують, то в село взагалі не можна дістатися. Подивлюся у вікно, йти відкидати стежку, а вже не годна. Але ще пораюся на городі"

Жінка тримає курей, готує запаси на зиму. Цього року квасила огірки, маринувала помідори та варила варення для себе й родини.

Ганна все життя робила в колгоспі. Пригадує, як заготовляла тютюн: "Я здала одного року 5 корців і 17 кілограм. То казав бригадир: "Я вас у газету пущу".

Подвір'я пенсіонерки просторе. Є хата, літня кухня та господарські приміщення. В будинку дві кімнати та кухня. Все у вишитті, яке зроблене власноруч.

"Маю ще багато вишиття у шафі. Є рушники і на смерть уже все маю" , – розповіла Ганна.

Пенсіонерка ходить босоніж і в дощ. Розповіла, що так їй безпечніше й не слизько. Аби тримати рівновагу й було легше на ноги, ходить із палицею.

На Тернопільщині пенсіонерка ходить босоніж
Взуття Ганни Величенко.

Свої туфлі та босоніжки Ганна Величенко взуває лише до церкви.

Читати також

На початок