Дванадцять студентів з Хмельницького стали донорами у рамках проєкту "Вперше донор"

Дванадцять студентів з Хмельницького стали донорами у рамках проєкту "Вперше донор"

У рамках проєкту "Вперше донор" команда благодійного фонду "Мій донор" організувала колективний похід для молоді у Хмельницький обласний центр служби крові. Вперше донорами стали дванадцять студентів.

Про це розповіла керівниця благодійного фонду "Мій донор" Анастасія Козак.

За її словами, перед тим, як організувати похід у центр служби крові, студентам чотирьох закладів вищої освіти Хмельницького провели інтерактивні презентації, пояснюючи важливість донорства. Унаслідок цього серед охочих вперше здати кров було вісімнадцять людей, але деяким з них за рекомендацією терапевта відмовили у донації.

"На донацію прийшло вісімнадцять студентів, але тільки дванадцять з них її здійснили. Шістьох відсторонили через малу вагу. Це команда студентської ради одного навчального закладу. Усі вони навчаються на молодших курсах, мають невелику статуру. Разом наважились здійснити першу здачу крові, але їм всім відмовили. Деяких це налякало, адже їм пояснили, що під час донації може знизитись тиск і в загальному погіршитись самопочуття. Деякі не втратили бажання стати донором", — пояснила Анастасія Козак.

Керівниця благодійного фонду каже, мета колективного походу у центр служби крові — зруйнувати стереотипи щодо того, що донорство — це боляче і не завжди безпечно.

"Ті, кому вдалось вперше здати кров, ділились гарними враженнями. Вони казали, що спочатку у них було неприємне передчуття. Але після завершення донації студенти розповідали, що очікування не збіглися з реальністю, все пройшло швидко і без страху. Я вважаю, хоч дванадцять донорів — це і не велика кількість людей, але чудовий вклад у справу. Після донації студенти переконалися, що не потрібно боятись. Думаю, вони зможуть розповісти про це одногрупникам і друзям, щоб мотивувати їх долучитись до донорства", — зазначила Анастасія Козак.

Зі слів Анастасії Козак, упродовж січня і лютого 2024 року планують провести ще три презентації у вищих навчальних закладах Хмельницького й один колективний похід для здачі крові.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок