Друга зима без ротації: як працює військовий медик на фронті

Друга зима без ротації: як працює військовий медик на фронті

Ексклюзивно

Військовослужбовець на псевдо "Ватсон" – бойовий медик 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу. На початку повномасштабної війни він кинув роботу в лікарні та доєднався до лав ЗСУ. Пройшов звільнення Херсона, а тепер – рятує життя на Донеччині. Які у нього задачі, як влаштована робота та як змінилась війна — у матеріалі Суспільного.

"Ватсон" служить від початку повномасштабної війни. Це вже його друга зима без ротації. Спочатку він служив Херсонщині, зараз воює на Донеччині.

"Всі чули про такі населені пункти, як Олександрівка, Посад-Покровське, ми тримали і давали відсіч по цій лінії. Кампанія наша розпочалась у травні 22 року. І триває донині. Це наш другий зимовий похід підряд, не знімаючись на ротацію", — розповів військовий.

"Ватсон", бойовий медик
"Ватсон", бойовий медик 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів зимового походу. Фото: Суспільне Одеса

"Ватсон" — бойовий медик. У його рюкзаку те, що рятує життя. За його словами, рюкзак медика адаптований для того, аби швидко знайти в ньому все необхідне.

"Кожен як бачить свій рюкзак, так його і лаштує, але в нього мають бути якісь базові штуки для надання невідкладної допомоги. Згідно протоколу. Тут от в мене додаткові турнікети, кровозупинні, гемостатичні", — розповів чоловік.

Рюкзак військового медика
Рюкзак бойового медика. Він містить органайзери, щоб швидко знайти все необхідне для тої чи іншої процедури. Фото: Суспільне Одеса

рюкзак медика
"Ватсон" показує, що є в його рюкзаку медика. Фото: Суспільне Одеса

Більшість людей, за словами "Ватсона", які проходять через медичну евакуацію, – це або важкі, але не екстрені поранені, або люди з середнім ступенем важкості пораненнями.

"Екстрені поранення – це ті, які містять ураження якихось магістральних судин: наприклад, стегнової артерії або аорти. І вони потребують допомоги невідкладної протягом п'яти хвилин. Таку допомогу не можна отримати на полі бою. Тому ті, хто доходять до етапу медичної евакуації, це — важкопоранені, яких вдалося вчасно евакуювати, або поранені середньої важкості, які змогли витримати гострий період. Зазвичай – це середня важкість", — зазначив медик.

що у рюкзаку військового медика
"Ватсон" показує наповнення одного з органайзерів рюкзака. Фото: Суспільне Одеса

Є і ті травми, які особисто лякають військового. В першу чергу це травми рук.

"Ампутація руки, розтрощена травма кисті, передпліччя. Я їх сприймаю якось особисто. Для мене, наприклад, руки це достатньо містка штука. От я рятую життя. Я не можу цим займатись без рук. Тому руки — це наш великий функціонал", — додав медик.

Попри два роки без відпочинку, "Ватсон" каже – знає, за що воює:

"Я зі свого місця скажу так — я роблю все можливе, щоб убезпечити ввірених мені людей по медицині по максимуму. І так має робити кожен командир, його помічник, який завідує своєю медичною допомогою. У нас задача є одна – виграти війну".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок