Скільки на прикордонні Харківщини з'явилося сіл-"привидів" через війну

Скільки на прикордонні Харківщини з'явилося сіл-"привидів" через війну

Ексклюзивно
Скільки на прикордонні Харківщини з'явилося сіл-"привидів" через війну
. Фото ілюстративне. Іграшка у деокупованій Кам'янці на Ізюмщині. Село зазнало значних руйнувань внаслідок російських обстрілів та окупації. Листопад 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

У прикордонних з Росією громадах Харківської області з'явилися села, де більше немає жителів через війну та обстріли.

Суспільне Харків розпитало прикордонні громади та очільників районів, які села внаслідок збройної агресії РФ стали "привидами".

Дергачівська громада: в яких селах не лишилося жителів через війну

Як розповів Суспільному речник Дергачівської МВА Олександр Кулік, на грудень 2023 року жителів немає у п'яти населених пунктах громади: Новому, Питомнику, Дементіївці, Гранові, Шевченка.

Дементіївка
Зруйнований будинок у селі Дементіївка. Харківщина, травень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександр Ставицький

За його словами, до початку повномасштабного вторгнення села Гранів та Шевченка були хуторам — розташовані біля кордону з Росією, також в основному лише дачні ділянки були й у Новому.

"У Дементіївці постійно жили 25 людей, інші — дачники. У Питомнику жило десь 200 людей", — сказав Кулік.

Віра Чернуха з Дементіївки
Віра Чернуха — єдина жителька деокупованої прикордонної Дементіївки. Харківщина, травень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

На травень 2023 року після деокупації у Дементіївці, що за 5 км від кордону, жила лише Віра Чернуха, однак на зиму вона переїхала до дітей.

Які села стали "привидами" у Вільхуватській громаді

За словами голови Вільхуватської громади Василя Сорокіна, п'ять населених пунктів громади на грудень 2023 року не мають жодного жителя — Озерне, Крейдянка, Потихонове, Миколаївка, Купіне.

Сорокін каже, що у селах Озерному та Крейдянці не було постійних мешканців і до повномасштабного вторгнення. У Потихоновому, Миколаївці та Купіному жили менш як 10 людей в кожному.

Золочівська, Липецька, Вовчанська громади: чи є там села-"привиди"

У Липецькій громаді на грудень 2023 року немає жителів у селі Зеленому, сказав Суспільному голова Харківської районної адміністрації Володимир Усов.

Уди Золочівської громади
Наслідки обстрілу Удів Золочівської громади. Фото Сергія Столяренка

У Золочівській громаді на березень 2023 року жителів не було в Удах, Червоній Зорі та Окопі, розповідав керівник СВА Віктор Коваленко, однак на грудень до цих сіл повернулися люди. Нині у громаді немає сіл-"привидів".

Вовчанськ
Згоріла автівка у дворі внаслідок удару РФ по Вовчанську, 6 жовтня 2023 року. Фото: Олег Синєгубов/Telegram

У Вовчанській громаді попри обстріли прикордоння люди залишаються у селах, розказав Суспільному начальник Чугуївської районної військової адміністрації Сергій Лободенко.

Також на Харківщині прикордонною є Дворічанська громада, однак на грудень 2023 року є частково окупованою, там проходить лінія фронту.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок