Директор Харківської правозахисної групи отримає частину Премії Гавела: гроші віддасть на зубні протези катованим

Директор Харківської правозахисної групи отримає частину Премії Гавела: гроші віддасть на зубні протези катованим

ХПГ, Харків, Євген Захаров
Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Фото: Харківська правозахисна група

Очільник Харківської правозахисної групи 71-річний Євген Захаров став одним з трьох номінантів Премії ім. Вацлава Гавела. Він отримає 20 тисяч євро. Це третина грошового фонду, який здобув і вирішив розділити цьогорічний лауреат Премії — турецький правозахисник-політв’язень Осман Кавала.

Євген Захаров розповів Суспільне Харків, що планує передати ці гроші катованим з деокупованих територій Харківщини — на зубні протези.

Директор Харківської правозахисної групи
Голова ПАРЄ вручає диплом номінанту Премії Вацлава Гавела харківському правозахиснику Євгену Захарову, Страсбург, 9 жовтня 2023 року. Фото: Парламентська асамблея Ради Європи

"Мене вперше номінували на Премію, і вперше таке сталося, що лауреат вирішив її розділити. Я був дуже вражений і зворушений. Це дуже престижна європейська Премія, її присуджують за видатні успіхи у галузі прав людини. Кошти хочу спрямувати на допомогу тим, хто постраждав внаслідок повномасштабної війни. Але тут скільки б грошей не було, це буде мало. У держави зараз немає коштів на допомогу цивільним: її отримують військові, родини загиблих, рідні зниклих безвісти, але далеко не всі", — каже Євген Захаров.

Директор Харківської правозахисної групи
Юрист Харківської правозахисної групи приймає заяви від жертв воєнних злочинів, Харків, березень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

За його словами, харківські правозахисники, зокрема, займаються кримінальними справами людей, які зазнали катувань під час російської окупації Харківщини.

"Серед них є люди, яким повністю вибили зуби. Вони не можуть ані їсти, нічого. Їм потрібно ставити протези, а грошей у них немає. Майже у всіх так. Деякі якось працюють, але щоб встановити, я не кажу вже імпланти, повністю зубний протез, потрібно щонайменше тисяча євро. У людей таких грошей зараз немає, тому я вирішив віддати гроші з Премії".
Катівня Балаклія
Катівня, облаштована російськими окупантами, Балаклія, 13 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Таких клієнтів у правозахисної групи зараз десятеро.

"Я не знаю точно, яку суму їм призначить їхній стоматолог, в одного чоловіка це 39 тисяч гривень. Ми цим людям кажемо: "Ви намагайтеся заробити, зібрати, а ми будемо додавати. Це я оголосив ще до того, як дізнався, що отримаю Премію. Шукав би десь кошти", — пояснює Захаров.

Також Харківська правозахисна група передає громадам області гуманітарну допомогу. Частину грошей Євген Захаров хоче віддати на потреби прифронтових лікарень Харківщини та Сумщини.

Директор Харківської правозахисної групи
Директор ХПГ Євген Захаров тримає офіційні копії Нобелівського диплому та медалі Меморіалу, зроблені для Харківської правозахисної групи. Грудень, 2022. Фото: ХПГ
"Багато заявок від медзакладів області на безперебійні джерела електроенергії. Можливо, грошей вистачить на декілька таких зарядних станцій, щоб приміщення лікарні заживити. Ми вже передали та встановили таку зарядну станцію у Харківський Центр екстреної меддопомоги та медицини катастроф".

Євген Захаров каже, інформацію про грошову премію отримав 18 грудня. Вона має надійти до кінця грудня або у січні 2024 року.

Чим займається Харківська правозахисна група

Юристи Харківської правозахисної групи з жовтня 2022 року приймають заяви від жертв воєнних злочинів під час повномасштабного вторгнення РФ. Людям також надають психологічну, грошову та гуманітарну допомогу. Ці справи готують до передачі в Міжнародний кримінальний суд і комітет ООН з прав людини.

За даними Євгена Захарова, на 1 грудня 2023 року правозахисники мали близько 6 тисяч справ.

У березні 2022 року Харківська правозахисна група у березні 2022 року спільно з іншими організаціями започаткувала ініціативу T4P (Трибунал для Путіна), якій вдалося зібрати дані про десятки тисяч воєнних злочинів під час вторгнення Росії до України.

У грудні 2022 року Харківська правозахисна група стала лауреатом Нобелівської премії миру й отримала частину грошової винагороди. За словами директора групи Євгена Захарова, отримані 150 тисяч євро розподілили на 400 родин в Україні, чиї рідні загинули під час повномасштабної війни.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок