У Хмельницькому відкрили інклюзивний майданчик, побудований за кошти благодійників

У Хмельницькому відкрили інклюзивний майданчик, побудований за кошти благодійників

У Хмельницькому відкрили інклюзивний майданчик, побудований за кошти благодійників
. Фото: Суспільне.

У Хмельницькому на вулиці Зарічанській відкрили інклюзивний дитячий майданчик. Він став першим подібним проектом в Україні, який було реалізовано повністю за кошти благодійників та за допомогою волонтерів.

Про це Суспільному розповіла керівниця волонтерського лідерського руху Олена Дейна.

За її словами, збір коштів тривав два роки. Долучались до реалізації цього проєкту люди не тільки коштами, але й матеріалами та працею.

«Наші проекти не мають ніякого політичного та державного підґрунття. Це абсолютно громадська ініціатива. Я навіть не можу сказати, яка кількість людей долучилося до реалізації цього проекту. Це величезна кількість людей з різних міст та регіонів України. Люди дійсно щиро розуміли, що якщо цей майданчик з’явиться в Хмельницькому, то він започаткує хвилю будівництв таких майданчиків і в інших містах. І можу сказати, що вже зараз у Тернополі подібний інклюзивний майданчик на стадії монтування», - каже Олена Дейна.

Відкриття інклюзивного дитячого майданчику в Хмельницькому розпочали із молитви та освяти.

«Я думаю, що цей майданчик стане таким місцем зустрічі для всіх дітей, а особливо для дітей з особливими фізичними можливостями», - каже єпископ Кам’янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви, владика Іван Кулик.

Проєкт ігрової зони був створений у 2017 році, а гроші на його реалізацію надали благодійники з усієї України. Фото: Суспільне.
Проєкт ігрової зони був створений у 2017 році, а гроші на його реалізацію надали благодійники з усієї України. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне.

Хмельничанка Катерина Дем’яник разом із подругою прийшла на відкриття майданчика.

«Раніше ми на такі гойдалки їздили в центр, а тепер вони будуть у нас під боком. Просто нереально круто. Нарешті більше людей долучається до вирішення проблем інвалідів, дітей з особливими потребами», - ділиться враженнями жінка.

За словами президента міжнародного благодійного фонду «Карітас Україна» Андрія Васьковича, такі ініціативи, як інклюзивний дитячий майданчик, є дуже важливими.

«Цей майданчик створили спільними силами громадянського суспільства. І це дуже важливо, адже в нашому суспільстві ми дуже мало звертаємо увагу на інклюзивні проекти. Я рідко коли бачу такий гарний майданчик, з таким гарним приладдям. Тут також є ціла программа, скерована на те, щоб дитина розвивалась, щоб вона раділа, щоб вона хотіла перебувати у цьому суспільстві», - каже Андрій Васькович.

Проєкт цієї ігрової зони був створений у 2017 році, розповідає волонтер Ігор Гончар. Додає: територія майданчика вкрита гумовим, травмобезпечним покриттям, а сам ігровий комплекс обладнаний гойдалками, на яких можуть розважатись діти з інвалідністю.

«В проекті було закладено мільйон гривень, а зібрали мільйон двісті тисяч. Трішки прорахувались, бо проект був написаний на рівній площадці, а площадка тут похила, тому дозбирували кошти, бо треба було будувати підпірні стінки. Ще потрібно завершити благоустрій майданчика та озеленити територію. Також в подальшому планується його обгородити. Люди будуть мати постійно вільний доступ на майданчик, але в нічний час він закриватиметься.», - каже Ігор Гончар.

Це третій інклюзивний дитячий майданчик, який збудували в обласному центрі, але перший, побудований саме за кошт и благодійників. Раніше інклюзивні майданчики у Хмельницькому були створені у парку імені Чекмана та парку Шевченка, але їх будували за кошти з міського бюджету.

Читайте також

На початок