У Тернополі затримали чоловіків, які заклали гранати

У Тернополі затримали чоловіків, які заклали гранати

У Тернополі правоохоронці затримали двох чоловіків, які заклали гранати. Йдеться про вибухівки, що спрацювали 9 листопада у дворі багатоповерхівки на вулиці Руська та на вулиці Чумацька.

Про це повідомив на своїй сторінці у соцмережі начальник Нацполіції Тернопільщини Сергій Зюбаненко.

За його словами, затримані — жителі Тернопільщини.

"Поліцейські встановили, що підозрювані йшли на злочин, щоб вимагати гроші у великих розмірах. Вони залякували людей і погрожували розправою. Впродовж останнього місяця до мене надходило чимало інформації від місцевих мешканців щодо цих вибухів. Люди непокоїлися про ситуацію в Тернополі, але розголошувати деталі до затримання я не міг, оскільки ми перевіряли підозрюваних та відпрацьовували різні версії".

Як розповів Сергій Зюбаненко, затримані — організатор та його спільник.

"Чоловікам уже оголосили підозри. Організаторові інкримінують незаконне поводження зі зброєю або вибуховими речовинами — це 263 стаття Кримінального кодексу, вимагання — 189 стаття і умисне пошкодження майна – 194 стаття. Йому обрали запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави. Чоловіка можуть ув’язнити до 7 років. Спільнику інкримінують вимагання з погрозою вбивства і насильства — це 4 частина 189 Кримінального кодексу. За це передбачене покарання — до 12 років в’язниці з конфіскацією майна", — каже начальник Нацполіції Тернопільщини.

Про обставини справи розповів начальник Нацполіції області Сергій Зюбаненко.

"На вулиці Чумацькій було встановлено розтяжку, що привела в дію гранату Ф-1. Інший вибуховий пристрій був встановлений на автомобіль Porsche Cayenne, що стояв на вулиці Руська. Він приведений в дію саморобним вибуховим пристроєм з таймером, шляхом підриву гранати Ф-1. Дванадцятого грудня потерпілим на телефон почали надходити погрози з вимогою 85 тисяч доларів. Якщо ці гроші не будуть надані вимагачам, вимагачі погрожували розправою і продовженням підривів".

Начальник Нацполіції області Сергій Зюбаненко
Сергій Зюбаненко. Фото: Суспільне Тернопіль

Правоохоронці встановили чоловіків, причетних до вибухів. За словами Сергія Зюбаненка, це тернополяни. Організатору 53 роки, його помічнику — 49.

Нагадаємо, 9 листопада 2023 року спрацював саморобний вибуховий пристрій, який невідомі встановили на автомобіль Porsche Cayenne на вулиці Руська, машина була пошкоджена. Друга граната вибухнула біля одного з нічних клубів на вулиці Чумацькій. В обох випадках ніхто не травмувався.

На початок