Ще два культурні обʼєкти Одеси внесли до списку ЮНЕСКО з посиленим захистом

Ще два культурні обʼєкти Одеси внесли до списку ЮНЕСКО з посиленим захистом

Ще два культурні обʼєкти Одеси внесли до списку ЮНЕСКО з посиленим захистом
Одеський оперний театр. Фото: Суспільне Одеса

Будівлі Одеського національного академічного театру опери та балету та Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха додали до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Одеський оперний театр та Одеська філармонія увійшли до доповненого переліку разом ще з трьома памʼятками культурної спадщини, які Україна запропонувала внести до списку з посиленим захистом.

14 грудня Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту затвердив рішення про розширення. Наразі у списку перебувають 25 об’єктів.

Одеський оперний театр зведено у 1887 році під керівництвом архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера у стилі віденського бароко. Наземна частина будівлі складається з трьох поверхів, також під театром пʼять поверхів технічних приміщень. Зала розрахована на 1635 місць, а площа сцени становить 500 квадратних метрів.

Одеська філармонія заснована в 1931 році. З 1946 року вона розміщується в колишній Нова купецькій біржі, зведеній в 1899 році за ескізним проєктом віденського архітектора Прохаскі, переробленому архітектором Бернардацці в стилі італійської готики. Концертний зал розрахований на 1000 місць.

"Посилений захист" — це механізм, встановлений Другим протоколом до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року. Його головна мета — забезпечити повний та ефективний захист культурних цінностей під час міжнародних або неміжнародних збройних конфліктів.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок