Реінтеграція Донбасу триватиме мінімум одне покоління — Резніков

Реінтеграція Донбасу триватиме мінімум одне покоління — Резніков

Реінтеграція Донбасу триватиме мінімум одне покоління — Резніков
. УНІАН

Перший заступник голови української делегації у ТКГ та віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков, що безпечна реінтеграція частини окупованих територій Донецької та Луганської областей триватиме 25 років.

Про це він сказав під час години запитань до уряду в Раді.

"Чому я кажу, що реінтеграція триватиме 25 років? Кажу, бо це правда. Реінтеграція територій, які зараз тимчасово окуповані, не відбуватиметься одразу після закінчення війни. Кінець війни й реінтеграція не збігатимуться за часом, бо ми говоримо про безпечну реінтеграцію, яка не пошматує країну і не створить нових ризиків. Безпечна реінтеграція триватиме мінімум одне покоління. Говорімо правду", - пояснив віцепрем'єр-міністр.

Також Резніков заявив, що постанова про місцеві вибори ускладнила переговорний процес у контактній групі, зокрема у частині домовленостей про обмін.

"Чи ускладнила ця постанова ведення переговорів? Так, ускладнила. Чи скористалися нею наші опоненти для маніпуляцій? Так, скористалися. Чи заблокувала переговорний процес? Так, значною мірою він заблокований. Наприклад, у тому числі в гуманітарній підгрупі, де готується обмін ста наших бранців", - сказав він.

Читайте також: "Нормандські" консультації: про що домовляється Україна та коли чекати миру

За його словами, ця постанова політично правильна, але тактично окремі її положення є передчасними. Він додав, що приймати ті чи інші рішення по зміні чи уточненню постанови, може лише український парламент, а Україна під час зустрічі радників нормандської четвірки не обіцяла її переглядати.

"Ніяких обіцянок під час зустрічі політичних радників з боку української делегації не давалося. Не вірте кремлівській пропаганді, це елемент інформаційної війни", - сказав Резніков, відповідаючи на запитання депутатів.

Він наголосив, що ТКГ не готує ніяких рішень щодо виборів на окупованому Донбасі, бо для проведення таких виборів потрібен окремий закон.

Після зустрічі політичних радників у Берліні заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що Верховна рада нібито змінить постанову, яку ухвалила 15 липня. Глава Офісу президента Андрій Єрмак спростував ці заяви і сказав, що Україна на зустрічі в Берліні не обіцяла вносити зміни до постанови про місцеві вибори.

Що відомо

  • Місцеві вибори призначені на 25 жовтня 2020 року. Одночасно на всій території країни виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.
  • У липні 2019-го Верховна Рада підтримала новий виборчий кодекс, тому вибори на місцях відбуватимуться за новою системою.
  • Документ передбачає, що вибори пройдуть всюди, крім окупованого Росією Криму та непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей.
На початок