Фахівці працюють над відновленням сервісів "Київстару" — гендиректор компанії

Фахівці працюють над відновленням сервісів "Київстару" — гендиректор компанії

Важливо
"Київстар"
"Київстар". Фото: Леонід Мацієвський для Суспільне Житомир

Гендиректор компанії "Київстар" Олександр Комаров поінформував, що наразі фахівці працюють над відновленням сервісів, і зроблять все можливе, аби остаточно завершити цю роботу протягом 13 грудня 2023 року. За його словами, після стабілізації роботи мережі, усі клієнти, які не змогли скористатись послугами через збій, отримають компенсації.

Про це Олександр Комаров написав у Facebook.

"12 грудня 2023 року мережа "Київстару" зазнала наймасштабнішої в історії глобального телеком ринку хакерської атаки, через що абоненти оператора не мали можливості користуватись послугами зв`язку. Спеціалісти компанії одразу розпочали відновлення сервісів, і станом на 20.00 12.12.2023 року частково відновили роботу послуг фіксованого зв`язку", — йдеться у дописі Комарова.

За його словами, наразі спеціалісти компанії працюють над відновленням інших послуг, і зроблять все можливе, аби остаточно завершити цю роботу протягом 13 грудня.

"Відновлення сервісів може відбуватись поступово, про що ми повідомлятимемо додатково. Після стабілізації роботи мережі усі абоненти та корпоративні клієнти, які внаслідок хакерської атаки не могли скористатись сервісами компанії, обов`язково отримають компенсації", — додав гендиректор "Київстару".

У Службі безпеки України також повідомили, що кіберфахівці СБУ та спеціалісти "Київстару" у взаємодії з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.

"За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету. Цифровій інфраструктурі "Київстару" було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу", — йдеться у повідомленні.

В СБУ додали, що відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань.

"Воно є хакерським підрозділом головного управління Генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності. СБУ продовжує документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин росіян", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про збій в роботі "Київстар" в Україні

Зранку, 12 грудня, абоненти "Київстар" почали скаржитися на збій зв'язку. Сайт "Київстару" станом на 7 ранку тимчасово недоступний. Зокрема, про збій зв'язку повідомляли абоненти з Києва та Запоріжжя.

Користувачі "Київстар" не можуть перейти на мережі інших операторів: пресслужба Мінцифри повідомила, що це неможливо через збій, який вплинув на національний роумінг. Збій також частково вплине на роботу деяких терміналів та банкоматів "ПриватБанку", але не на всю мережу.

У "Київстарі" Суспільному повідомили, що збій відбувся внаслідок потужної хакерської атаки.

На початок