"Буде перемога, якщо триматися купи": ветеран війни з Тернополя, який волонтерить

"Буде перемога, якщо триматися купи": ветеран війни з Тернополя, який волонтерить

Тернополянин Тарас Євтіхов — ветеран російсько-української війни. Впродовж 20 місяців захищав Україну на фронті. Каже, коли був військовослужбовцем, організовував допомогу та збори грошей для свого підрозділу. Після того, як демобілізувався, продовжив тримати зв’язок з військом та допомагати українським бійцям. Зараз Тарас збирає гроші на пошиття зимових курток для захисників.

"Почалася війна, на другий день до мене подзвонили з військкомату, сказали: "Чи знаєте ви, що відбулося?". Я сказав, що знаю. Офіцер з військкомату каже, що треба з’явитися. Я відповів: "Добре". Зібрав речі і поїхав. Пам’ятаю, минулого року зустрічав Новий рік та Різдво в Бахмуті. Ще тоді він мав вигляд міста", — розповів чоловік.

захисник України
Тарас Євтіхов. Фото: Тарас Євтіхов

Тарас каже, спочатку збирав допомогу та організовував збори для свого підрозділу.

"Я в першу чергу все організовував для свого підрозділу, тому що в нас буквально нічого не було, ні генераторів, абсолютно нічого. Потім, коли я побачив, що мій підрозділ забезпечений всім і від мене особливо нічого не залежить, що вище голови не стрибнеш, я вже почав допомагати і своїм побратимам із інших підрозділів, з інших бригад".

Тарас Євтіхов
Тарас Євтіхов допомагає військовослужбовцям. Фото: Тарас Євтіхов

Волонтер розповів, як організовує збори.

"Збори в нас відбуваються доволі просто: все, що потрібно, оголошую у відео сторісах і письмових сторісах: кому треба, куди буде їхати, чи особисто для мого підрозділу, чи козакам із дружніх підрозділів. І вже люди відгукуються".

Волонтер
Волонтер відправляє посилку бійцям. Фото: Суспільне Тернопіль

За його словами, волонтерство займає весь його час.

"Відколи я вдома, то буває увесь день. Зранку прокинувся, з людьми списався, домовився про зустріч, взяв джип і поїхав".

захисник
Тарас Євтіхов. Фото: Тарас Євтіхов

Зараз Тарас допомагає бійцям 63 окремої механізованої бригади та 15 мобільного прикордонного загону "Сталевий Кордон".

"Зараз збирати допомогу стало суттєво важче бо, по-перше, фронт великий, війська дуже багато. На початку війни люди допомагали, бо в кожного в сім’ї не кожен пішов воювати, а зараз багато сімей, де один, або двоє-троє воюють. І, звичайно, що вони, в першу чергу, будуть своїм хлопцям допомагати. І це правильно. Але нічого в тому страшного немає абсолютно. Добре, що є такі файні сім’ї і люди, що нам допомагають. Все одно, що планується зібрати, все збирається".

Один з бійців, кому допомагає Тарас, — Василь із позивним "Ваха".

Василь "Ваха"
Військовослужбовець на позивний "Ваха". Фото: Боєць із позивним "Ваха"

Зараз він воює на харківському напрямку.

"Ми знайомі з Тарасом уже декілька років. Познайомилися у Тернополі ще до повномасштабного вторгнення. Зараз ми почали більше спілкуватися і підтримувати один одного. Хочу подякувати Тарасу за допомогу не тільки матеріальну, але й моральну."

Тарас Євтіхов збирає гроші на пошиття зимових курток для бійців. Хоче відшити та відправити військовим 100 таких курток для чорнової роботи на позиціях.

робоча куртка
Тарас Євтіхов збирає гроші на пошиття робочих курток для військовослужбовців. Фото: Суспільне Тернопіль

За його словами, такі куртки не будуть промокати, він їх щодня особисто тестує.

"Хотів би подякувати всім нашим людям, хто допомагає — і воїнам, і волонтерам: хто донатить, хто провізією, хто подарунком. Все можливо, завдяки організованій роботі тилу і армії. Армія без тилу — це ніщо, і тил без армії теж. Тому треба триматися купи і тоді єдиний шлях — буде перемога".

робоча куртка для бійця
Волонтер у робочій куртці, яку тестує на собі. Фото: Суспільне Тернопіль

На початок