Бюджет Чернігова на 2024 рік: що зміниться після вилучення "військового" ПДФО

Бюджет Чернігова на 2024 рік: що зміниться після вилучення "військового" ПДФО

Бюджет Чернігова на 2024 рік: що зміниться після вилучення "військового" ПДФО
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Через вилучення "військового" ПДФО з бюджету Чернігова до державного, проєкт головного кошторису міста переглядають. За словами в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломака, витратну частину бюджету доведеться зменшити на 650 мільйонів гривень.

Про це він розповів в інтерв'ю Суспільному.

За його словами, новий проєкт бюджету проходить етап узгодження з бюджетною комісією, після цього міська влада готова обговорювати його з військової адміністрацією та потім виносити на виконком.

"Це дуже сумний бюджет, бо якщо просумувати зарплату у бюджетній сфері, енергоносії, медикаменти та харчування, то це до 70% всього бюджету. На капітальні видатки залишається 320 мільйонів гривень. З них ми плануємо фінансувати й ЗСУ в тому числі. Цифри, які ми раніше казали, на жаль, вже не можемо їм виділити (раніше міська рада планувала виділити на підтримку армії у 2024 році близько 500 млн грн, — ред.). Наразі мова йде про 30-40 мільйонів, їх ми поділили на дві частини: субвенція військовим частинам та на прямі закупки, зокрема тих же автівок", — каже Ломако.

З нового проєкту бюджету прибрали всі великі проєкти, зокрема проїзд на Масани та шляхопровід на виїзд з міста на Шерстянці, говорить Ломако.

"Ми розуміємо, що цього року у нас будуть великі залишки, тому в січні — на початку лютого 2023-го ми будемо додавати кошти на укриття, соціальний напрямок, реабілітацію, допомогу ЗСУ. Десь 250-300 мільйонів має бути на це".

Допомога ЗСУ

На питання журналіста, чому в Прилуках, яке менше Чернігова по розміру та кількістю населення, у бюджеті на 2024 рік заклали 26,5 мільйонів гривень на допомогу ЗСУ проти 30-40 мільйонів у Чернігові, Ломако відповів так:

"У Прилуках може бути більший бюджет розвитку, адже там завжди було більше промисловості, ніж у Чернігові у відсотковому співвідношенні. У нас весь бюджет розвитку у першому читанні був 860 мільйонів, мінус 650 мільйонів військового ПДФО, лишається 210 мільйонів бюджету розвитку. Також у Прилуках не було руйнувань таких як у Чернігові, і нам потрібно продовжувати відновлювальні роботи. Зокрема в тих же школах №№ 20, 19, 12".

Бюджет за день до голосування щодо "військового" ПДФО

Також Ломако відповів на питання журналіста, навіщо було ухвалювати бюджет міста за день до голосування у Верховній Раді по законопроєкту щодо вилучення "військового" ПДФО.

"Я мав надію, що здоровий глузд переможе, особливо, коли у першому читанні цей проєкт не пройшов. Були обґрунтовані сподівання, що Верховна Рада або піде на компроміс з місцевим самоврядуванням, або візьме до уваги ідею, коли третину військового ПДФО віддають всі міста, друга третина залишається на відновлення у поруйнованих містах, а третя третина залишається у всіх містах під політичну відповідальність місцевої влади".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок