Як зміцнити імунітет взимку. Пояснює сімейна лікарка

Як зміцнити імунітет взимку. Пояснює сімейна лікарка

Лікарка обстежує пацієнта
. ФОТО: Gattyimages

Взимку чимало факторів можуть сприяти зниженню імунітету. Це стрес, втома, неякісний сон, недостатньо збалансоване харчування, некомфортні умови в приміщеннях. Існують способи протидіяти цьому.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розповіла сімейна лікарка Олена Мацех.

Як зміцнити імунітет

"Імунітет можна зміцнити й це робиться доволі просто, наприклад — вакцинуватися. Це є доказовий науково вивчений метод підвищення імунітету. Але класичне розуміння, що ми маємо щось підвищувати якимись засобами, методами — воно все не працює і не йде так, якби нам хотілося собі уявляти. Вакцинація — підіймає імунітет, всі решта засобів повинні діяти протягом року для того, щоб наш імунітет працював однаково, народна медицина — ні", — зазначила фахівчиня.

Що негативно впливає на організм в холодну пору року

Лікарка розповіла про основні фактори, які можуть впливати на те, що люди хворіють взимку більше:

"Перший — це стрес, тобто ми й так живемо в стані хронічного стресу, але зменшення світлового дня, похмура погода, часто пригнічений настрій знижують нашу працездатність, виробляється більше гормону стресу і це може якимось чином впливати на імунітет. 

Втома — це другий фактор. Якщо людина недостатньо спить або сон є неякісним, тоді теж може частково вироблятися гормон стресу. Тому гігієна сну, засинання і прокидання в один і той самий час, слідкування за умовами кімнати, де людина спить, є дуже важливими, щоб усувати цей фактор.

Наступним фактором є недостатньо збалансоване харчування, оскільки є поширений популярний міф, що взимку або в холодну пору року овочі і фрукти стають якісь не такі, що їх купувати не потрібно, бо вони чи то шкідливі, чи то не містять вітамінів.  Насправді це не зовсім правда, тому що до нас їх імпортують і ми можемо їх вживати як і раніше. Незбалансоване харчування частково може впливати на підвищення захворювань і сприятливості організму до хвороб".

Олена Мацех також додала, що умови в приміщеннях, які змінюються з настанням холодної пори року, також можуть впливати на імунітет людини. Часто, під час опалювального сезону або коли люди довго знаходяться у приміщенні, може бути сухе повітря, некомфортні умови й скупчення при цьому людей. Тоді може пересушуватися слизова оболонка очей, носової порожнини, а це перший бар'єр, який повинен працювати на те, щоб захищати організм від інфекції.

Велике скупчення людей і відсутність провітрювання у приміщенні також сприяють тому, що люди можуть заражатися один від одного швидше та інфекції можуть поширюватися сильніше, ніж, наприклад, влітку. Аби запобігти цьому, потрібно періодично відкривати вікна. 

"Наступний фактор, який може впливати на підвищення захворюваності, є фізична активність, тому що в холодну пору року ми природно можемо менше рухатися, менше старатися перебувати на вулиці і ходити пішки. Люди, які рухаються фізично більше — хворіють менше", — зауважила лікарка.

Чи варто людині, яка не займалася спортом раніше, починати це робити взимку

"Ми часто вигадуємо собі якесь виправдання, чому не сьогодні. Насправді для спорту немає поганих умов, головне — прийняти для себе рішення, що я буду займатися спортом і починати. Є один міф, що можна наковтатись холодного повітря. Але ми маємо з любов'ю і чуйністю ставитись до свого організму, займаючись спортом, але в комфортному темпі. Це може бути швидка ходьба, біг в помірному темпі або підтюпцем, якщо дозволяють дорожні умови, їзда на велосипеді", — підсумувала Олена Мацех.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок