Скасувати місцеві вибори через суд неможливо – голова ЦВК

Скасувати місцеві вибори через суд неможливо – голова ЦВК

Оновлено
Скасувати місцеві вибори через суд неможливо – голова ЦВК
. Поліщук Максим / УНІАН

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко поки не бачить перспектив для скасування виборів у судовому порядку. Також він заявив, що провести вибори на окупованих територіях Донбасу цього року вже неможливо.

Про це він заявив під час зустрічі з послами країн G7, повідомляє пресслужба ЦВК.

"Не думаю, що станом на сьогодні перспективи скасування місцевих виборів у судовому порядку існують. Окрім того, виборчий процес уже розпочався. Відповідно до Конституції України зупинення виборчого процесу можливе лише в разі введення в Україні або окремих місцевостях надзвичайного чи воєнного стану”, – зауважив Діденко.

Також очільник ЦВК заявив послам, що провести вибори на окупованих територіях Донбасу цього року вже не можливо.

“Перші вибори можна проводити двічі на рік: у жовтні та березні. Ми плануємо в майбутньому звертатись до відповідних військово-цивільних адміністрацій щодо безпекової ситуації на цих територіях. Як тільки будуть необхідні умови – вибори будуть призначені”, – розповів Діденко.

Коментуючи поточну кампанію, Діденко відзначив добре налагоджену співпрацю щодо проведення місцевих виборів із Національною поліцією.

"У нас добре організовано координацію з Нацполіцією зокрема, і МВС загалом. Для прикладу, ми вже зверталися до них зі проханням перевірити дещо підозрілі, на наш погляд, випадки зміни виборчої адреси. Нацполіція відреагувала швидко і належним чином. Сподіваємось на співпрацю і надалі", – повідомив Олег Діденко.

У свою чергу в Нацполіції 15 вересня назвали найбільш типові порушення під час виборів. Ними визначили хабарі за зміну місця голосування та роздача безкоштовних подарунків з логотипами кандидатів.

"Найбільш типові схеми, які поліція фіксує – надання грошової винагороди за зміну місць голосування та голосів за певного кандидата, а також роздача безоплатних подарунків різним верствам населення з логотипами кандидатів, продуктів харчування та засобів гігієни, організація безоплатних поїздок", - повідомили у пресслужбі Міністерства внутрішніх справ.

Як повідомив голова Нацполіції Клименко, правоохоронці відстежують ситуацію з порушенням виборчого процесу онлайн.

Він зазначив, що спільно з представниками Громадянської мережі ОПОРА НПУ створила чат-бот в Telegram, який дає можливість в онлайн режимі приймати інформацію з місця порушень.

Що відомо

  • Верховна рада підтримала законопроєкт, згідно з яким кандидати у депутати на місцевих виборах можуть не надавати довідку про наявність чи відсутність судимості.
  • Місцеві вибори призначені на 25 жовтня 2020 року. Одночасно на всій території країни виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.
  • У липні 2019-го Верховна Рада підтримала новий виборчий кодекс, тому вибори на місцях відбуватимуться за новою системою.
  • Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", у місцевих виборах планують взяти участь 59% українців, але 56% вважають, що після них ситуація у їхньому населеному пункті не зміниться. 27% українців думають, що вибори принесуть зміни на краще, а 8% — гірше.

На початок