Рада скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах

Рада скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах

Рада скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах
. Фото: УНІАН

Верховна рада підтримала законопроєкт, згідно з яким кандидати у депутати на місцевих виборах можуть не надавати довідку про наявність чи відсутність судимості.

Проєкт закону про внесення змін до Виборчого кодексу щодо спрощення умов реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах підтримали 325 народних обранців, троє утрималися.

У пояснювальній записці йдеться, що, згідно з наказом МВС України № 1256 від 29.11.2016, таку довідку надають протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту. Автори документу наголошують, що зазначений строк може перешкодити кандидатам бути зареєстрованими для участі у виборах, що, зокрема, є обмеженням реалізації пасивного виборчого права.

Читайте також: Місцеві вибори-2020. Кого ми обираємо та що треба знати про компетенції влади

Довідка про наявність чи відсутність судимості вимагається не від усіх кандидатів на місцевих виборах. Відповідно до чинного законодавства, вказану довідку не потрібно надавати кандидатам у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб) та кандидатам на посаду сільського, селищного, міського голови.

Згідно з документом, ця норма вилучається Виборчого кодексу. Кандидат має зазначити свою несудимість в автобіографії, без надання довідки.

Що відомо

  • Кабмін затвердив протиепідемічні заходи під час виборів.
  • Місцеві вибори призначені на 25 жовтня 2020 року. Одночасно на всій території країни виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.
  • У липні 2019-го Верховна Рада підтримала новий виборчий кодекс, тому вибори на місцях відбуватимуться за новою системою.
  • Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", у місцевих виборах планують взяти участь 59% українців, але 56% вважають, що після них ситуація у їхньому населеному пункті не зміниться. 27% українців думають, що вибори принесуть зміни на краще, а 8% — гірше.
На початок