Концерти, лампочки та страхування дітей: як ведуть передвиборчу кампанію політики на Чернігівщині

Концерти, лампочки та страхування дітей: як ведуть передвиборчу кампанію політики на Чернігівщині

Концерти, лампочки та страхування дітей: як ведуть передвиборчу кампанію політики на Чернігівщині
. Суспільне: Чернігів

Безкоштовні концерти, роздача лампочок, страхування дітей та використання адмінресурсу. Такі методи ведення передвиборчої кампанії використовують політики на Чернігівщині напередодні місцевих виборів. Що з цього є порушенням законодавства і яка відповідальність за це, Суспільне намагалося з’ясувати з політичними оглядачами та представниками Громадянської мережі «Опора», що здійснює спостереження за виборами.

Ніжин, 3 липня, презентація політичної партії «Рідний дім». Після виступу міського голови Чернігова Владислава Атрошенка до нього намагається підійти місцевий журналіст Євгеній Ткаченко. Його не підпускають декілька чоловіків, які не представляються.

Презентація політичної партії «Рідний дім» у м. Ніжин
Презентація політичної партії «Рідний дім» у м. Ніжин. Фото - Ігор Волосянкін

Презентація політичної партії «Рідний дім» у м. Ніжин
Презентація політичної партії «Рідний дім» у м. Ніжин. Фото - Ігор Волосянкін

Один із цих чоловіків – Юрій Воробей, начальник відділу комунального підприємства «Муніципальна варта» Чернігівської міської ради.

Начальник КП «Муніципальна варта» Віталій Хрустицький підтверджує, що це їхня людина.

«І що? Він теж є членом «Рідного дому» і що?»

Декілька разів у різних містах на презентаціях «Рідного дому» помічали і начальника муніципалів Віталія Хрустицького. Він сказав, що їздив туди як член партії. Політичний оглядач Юрій Паперний каже, це приклад використання адмінресурсу напередодні виборів.

Віталій Хрустицький на презентації «Рідного дому»
Віталій Хрустицький на презентації «Рідного дому». Фото - "Рідний дім"

Віталій Хрустицький на презентації «Рідного дому»
Віталій Хрустицький на презентації «Рідного дому». Фото - "Рідний дім"
«Якщо на зустрічах залучаються комунальні служби, бюджетні структури. Це також адмінресурс фактично. Якщо це бюджетна структура, фінансуються за кошти громади, то працювати як члени партії, це буде неправда фактично», - сказав Юрій Паперний.

Координаторка «Опори» в області Наталія Висіканець каже, такі дії партії та окремих її членів не є порушенням виборчого законодавства, до моменту реєстрації для участі в виборах.

«Важко кваліфікувати це як порушення. Ми кажемо про те, що це є порушення етичних норм. Те, що була фізична штовханина, там були присутні наші ДТСи, але особисто цього не бачили, тому я не можу про це говорити. Це вже, напевно, якісь хуліганські дії, якщо таке було», - сказала Наталія Висіканець.

Ще одним прикладом особистого піару Юрій Паперний вважає те, що чернігівський бізнесмен Віталій Гриць застрахував більше 400 учнів чернігівської школи №32 від COVID-19 та нещасних випадків. Страхова сума – 10 тисяч гривень. При цьому на пам’ятках, які роздали у школі батькам, розміщено логотип партії «Рідний дім».

Віталій Гриць застрахував більше 400 учнів чернігівської школи №32 від COVID-19 та нещасних випадків
Віталій Гриць застрахував більше 400 учнів чернігівської школи №32 від COVID-19 та нещасних випадків. Суспільне: Чернігів

На початку вересня у коментарі Суспільному Гриць сказав, що страхує дітей не вперше.

«Мої гроші – моя особиста мотивація. Моя ініціатива, і тоді, й зараз. У мене в тій школі старший син навчався, вже випустився, і ще двоє молодших дітей там навчаються. Я цій школі вже 15 років допомагаю. Чи треба було зайти в якусь школу на Бобровиці, до якої я взагалі жодного відношення не маю? Чи як?»

Зі слів Юрія Паперного, юридично довести, що це підкуп, дуже важко.

Намагається вплинути на виборців і нардеп від Чернігівщини, нині – член депутатської групи «За майбутнє» Антон Поляков. У різних районах міста людям роздавали енергозберігаючі лампочки, на коробках – фото Полякова і назва партії. Нардеп сказав, що це – програма партії з енергоефективності, а сам він іще не знає, чи буде балотуватися на місцевих виборах, тому порушенням такі дії не вважає.

Енергозберігаючі лампочки від Антона Полякова
Енергозберігаючі лампочки від Антона Полякова. Фото - Олег Скварський

Програма партії "За майбутнє" з енергоефективності
Програма партії "За майбутнє" з енергоефективності. Фото з мережі інтернет
«Якщо наша влада не допомагає людям, в тому числі, тарифоутворенням і нормальним налагодженням роботи ТЕЦ Чернігівської, яка фактично підконтрольна, тій самій місцевій владі і діючому міському голові. Чим можемо, тим допомагаємо. Зараз – ця пілотна програма з енергоефективності. Ми її запустили на один рік, незалежно від виборів. Ще раз повторю, я діючий народний депутат. А те, що там «За майбутнє» – я в депутатській групі «За майбутнє» перебуваю з липня», - сказав Антон Поляков.

19 серпня під час запису програми «Виборчий округ» Поляков сказав – є 99% ймовірності, що він претендуватиме на посаду міського голови Чернігова.

«Після того, як він сказав, що іде в кандидати на міського голову, то фактично він зараз, у цій виборчій кампанії, як потенційний кандидат. З цієї точки зору – це вже є порушення», - зауважив Юрій Паперний.

Координаторка виборчих програм Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська каже, щоб зафіксувати порушення, має початися виборчий процес (він стартував 5-го вересня – ред.), а партії та кандидати мають зареєструватися як учасники цього процесу.

За словами координаторки виборчих програм Громадянської мережі «Опора» Ольги Айвазовської, закликів «Голосуйте за» може не звучати, але якщо використовується ім’я, назва, логотип, зображення політичного діяча, це також буде розцінюватись як підкуп виборців.

«Сувенірна продукція з логотипом політичної партії вартістю понад 6% неоподатковуваного мінімуму – це 1 гривня 2 копійки – також буде розцінюватись як підкуп виборців», - пояснила Ольга Айвазовська.

Якщо людина бачить підкуп виборців, каже Ольга Айвазовська, треба обов’язково повідомляти до поліції. Максимальне покарання за підкуп виборців – 6 років ув’язнення.

Читайте також:

«Рідний дім» висунув Атрошенка в мери Чернігова. Хто піде до міської та облради?

На початок