Він отримав контузію, її доля була невідома. Історія лемурів з Херсона, які зустрілися у київському зоопарку

Він отримав контузію, її доля була невідома. Історія лемурів з Херсона, які зустрілися у київському зоопарку

Ексклюзивно

Херсонських лемурів Адама і Джулію, які зараз живуть в Київському зоопарку, переселили до нового вольєру. Зараз їхня домівка максимально наближена до природних умов. Ця пара до повномасштабного вторгнення Росії в Україну разом з іншими тваринами жила в зоокуточку торгово-розважального центру у Херсоні. Під час обстрілу приміщення тварини розбіглися. Самця знайшли одразу, його лікували волонтери, доля самиці довгий час була не відома.

За словами директора Київського зоологічного парку Кирила Трантіна Джулія полюбляє банани. У зоопарку вона кілька місяців, але до працівників звикла. Дозволяє себе гладити і годувати з руки. Адам до людей ставиться з підозрою.

"Адам у нас бешкетник. Ми знаємо, що він отримав контузію у свій час, його рятували після вибуху. Буває, що він агресивно ставиться до людей, але зараз агресія до людей зменшилася — через те, що ми до них добре ставимось, вкладаємо трошки душі. До тварин, які врятовані, окреме ставлення, бо їм треба час на реабілітацію, їм треба звикнути до нових умов", — розповів директор зоопарку.

Київ зоопарк лемури Адам Джулія
Київ. Лемур сидить на гілці у вольєрі київського зоопарку, 3 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Адам і Джулія – лемури з Херсона, раніше мешкали в зоокуточку торгово-розважального центру, який був зруйнований під час обстрілу у березні 2022 року. Адам отримав контузію, поранення і опіки. Його знайшли під завалами та передали волонтерам з Центру порятунку диких тварин. У березні цього року вони привезли лемура на лікування і реабілітацію до київського зоопарку. Про долю Джулії довгий час, каже Кирило Трантін, нічого не було відомо. Влітку її привезла волонтерка.

"І родина об'єдналася. І треба сказати, що те, що приїхала Джулія, то Адаму стало набагато краще. Тому що ми розуміємо, що в цьому зоокуточку вони жили разом", — говорить Трантін.

Київ зоопарк лемури Адам Джулія
Київ. Доглядач зоопарку годує херсонського лемура фруктами, 3 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Перші місяці у зоопарку Адам жив у маленькому приміщенні, коли знайшли Джулію, розказує завідувачка відділу хижих тварин Анна Вдовиченко, лемурам зробили великий вольєр з іграшками, годівничками та гілками. Свої апартаменти тварини ділять з індійським дикобразом. Зараз лемури проходять реабілітацію.

"Основною їжею є саме рослинна їжа, а потім уже фрукти та овочі. У нас є завжди різноманіття в раціоні, то ми можемо їм запропонувати й злакове щось — це і хлібці можуть бути, і якась крупа зі смачним наповненням — або з медом, або з якимось повидлом, щоб було смачніше", — розповіла Анна Вдовиченко.

Киянка Олена Остапець разом з дітьми до зоопарку ходить 2-3 рази на місяць. Каже, лемури подобаються, полюбляє спостерігати за їхньою поведінкою.

"Про херсонських лемурчиків історію чула. Я не всі деталі знаю, на жаль. Я не знала, що вони тут у Києві, тому була приємно здивована побачити їх. Це класно, що їх доля все-таки врятувала і що вони тут у теплі та турботі, що їх можна подивитися — це супер", — говорить киянка.

їжа лемурів
Київ. Фрукти та хлібці для херсонських лемурів у зоопарку, 3 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Денис Пойда доглядає за ссавцями у цьому зоопарку. Розказує, з Джулею подружився майже одразу.

"Лемури ці дуже гарненькі. Джулія западає до душі, її можна погодувати, вона більш згодлива. Адам трошки такий розбійник. Він може тебе трохи пощипати, але якщо правил безпеки дотримуватися, все буде гаразд. Бо всі тварини — це індивідуальність, і ніколи не знаєш, що він зараз захоче", — розповів доглядач.

В зоопарку крім Адама і Джулії, мешкає родина з 19 лемурів. Коли херсонські тварини адаптуються, їх познайомлять.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок