"Спіймай обранця" – під такою назвою в Сумах організували моніторинг роботи депутатських приймалень

"Спіймай обранця" – під такою назвою в Сумах організували моніторинг роботи депутатських приймалень

Протягом двох місяців студенти вивчали, як ведуть прийом виборців депутати сумської міськради. Про це розповів Суспільному регіональний координатор Кампанії в Сумах Максим Корнієнко. Вивчали роботу депутатів та знайомилися в рамках Всеукраїнської громадської кампанії "Атестація місцевих депутатів".

Завданням студентів було перевірити – як працюють депутати із виборцями. Тривало дослідження протягом вересня і жовтня, розповів регіональний координатор кампанії в Сумах Максим Корнієнко. "Ми відвідали міську раду, познайомились, дізнались як вона працює. Були зустрічі з депутатами колективні, депутатських профільних комісій, сесії. Потім черговий етап – найактивніші студенти провели квест по приймальнях. Наші студенти таким чином відвідали п'ятьох депутатів", – розповів чоловік.

"Спіймай обранця" – під такою назвою організували моніторинг роботи депутатських приймалень у Сумах
Максим Корнієнко. Фото: Суспільне Суми

Загалом, моніторингом охопили 37 із 42 депутатів розповів Максим Корнієнко. П’ять обранців не увійшли до списків, бо нині несуть службу у Збройних Силах України. Три депутати перебувають за кордоном. Не змогли учасники дослідження зв’язатись із сімома депутатами. 11 підтвердили, що приймають виборців онлайн чи індивідуально. Ще 15 приймають в різних форматах, один – на робочому місці. У підсумку, прийом виборців у депутатських приймальнях або онлайн вдалося підтвердити відносно 27 обранців. "Мета самої кампанії "Атестації місцевих депутатів "в тому, щоб привести у відповідність ближче до законодавства й удосконалити комунікацію депутатів і виборців", – зазначив Максим Корнієнко.

"Спіймай обранця" – під такою назвою організували моніторинг роботи депутатських приймалень у Сумах
Фото: Суспільне Суми

Своїм досвідом спілкування з депутатами студенти поділились на підсумковій зустрічі. "Мені було важливо усвідомити для себе, що депутат — це також людина. Ми звикли завжди думати, що депутат – це там на троні, до нього важко достукатися. Насправді – ні, це звичайна людина, в якої є особисте життя, тому це було досить легко. Порадувало те, що дуже контактні люди і порадувало те, що дані актуальні, вони співпадають", – поділилась студентка Катерина Мурашко.

"Довго було те, що депутат був зайнятий – у нього зараз війна, то одна сесія, то інша. Не стабільно. Було таке, що секретар говорить – "Так приходьте", потім каже – "Вибачте, сесія почалась і буде довго". І все переносилось, переносилось", – розповіла студентка Юлія Смольнікова.

"Дуже важлива участь молоді в подібних кампаніях для чого – бо школа не дає, на жаль, такі знання. Але молоді важливо знати, з якими питаннями потрібно звертатися, до кого і для чого", – вважає студентка Валентина Тірон.

"Спіймай обранця" – під такою назвою організували моніторинг роботи депутатських приймалень у Сумах
Фото: Суспільне Суми

На підсумкову зустріч зі студентами прийшли два депутати міськради: Олександр Зименко та Олена Дяговець. Остання очолює управління суспільних комунікацій, яке і опікується наповненням сайту міської ради. Всі контакти, говорить посадовиця, депутати самі подають до відділу рад. Після цього їх розміщують на сайті міськради. "Є життя, час, у когось змінюється телефон, у когось людський фактор, у когось невірно внесли цифру. Це вже в процесі роботи і спілкування з мешканцями знаходяться такі помилки. Ми намагаємося контролювати інформацію, що змінюється. Якщо ви нам надасте інформацію, яку ви вже опрацювали й у вас вже є інформація достовірна – що там є якісь невірні дані, ми опрацюємо і внесемо ці дані", – сказала депутатка.

Результати дослідження, додав Максим Корнієнко, передадуть до міськради. У планах – перевірити, чи зміниться комунікація депутатів із виборцями наступного року.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок