"Дивом ніхто не зайнявся". Що у Станичному на Харківщині кажуть про спробу підпалу дітей

"Дивом ніхто не зайнявся". Що у Станичному на Харківщині кажуть про спробу підпалу дітей

Ексклюзивно

Ввечері 28 листопада у селі Станичному на Харківщині 40-річний чоловік облив бензином дітей, які були у місцевому кафе-магазині "Престиж" та намагався їх підпалити. Свідки кажуть: чоловік перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Підозрюваний вже п'яним зайшов до кафе та просив у продавця горілки, розказала Суспільне Харків староста Станичненського округу Катерина Чернова.

"Це місцевий чоловік, який вів неблагонадійний спосіб життя, любив випити, веселі компанії. Зі слів дітей було зрозуміло, що він зайшов до магазину, просив у продавця випити, йому відмовили. По-перше, магазин не продає алкогольних напоїв, по-друге, він був п'яний. Діти сиділи за столиком в магазині, спілкувалися. Він почав до них чіплятися, потім відкрив пляшку з бензином, облив дітей, підпалив пляшку й кинув її в магазин", — розповідає Чернова.

Староста Станичненського округу Катерина Чернова
Староста Станичненського округу Катерина Чернова, 29 листопада 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За словами старости, дітей доставили до Красноградської лікарні: опіків чи інших травм ніхто з них не отримав.

"Онучка сказала, що в неї була панічна атака"

Одна з постраждалих, Маргарита, одразу після нападу подзвонила своїй бабусі Наталії Брижань.

"Нічого вона не пояснила, чую, що схвильована, я була поруч у клубі. Як розповіли діти, вони сиділи, зайшов цей чоловік, почав до них чіплятися, облив бензином, підпалив. Діти просто злякані. Онучка сказала, що в неї була панічна атака, трошки почала задихатися. Вночі спала спокійно. Трохи перенервувала", — розповідає Наталія Брижань.

підпал дітей на харківщині
Пошкоджена батарея у кафе, Станичне, Харківська область, 29 листопада 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За її словами, онука розповіла, що раніше в цей день чоловік вже підходив до дітей, коли ті сиділи у бесідці.

"Просто поговорив і пішов. А далі — вони зайшли погрітися, купили солодощів, напоїв — сиділи, їли. Він до них причепився: "Чого ви тут сидите?". Одну з дівчат почав питати: "Ти що тут, королівна?". Вони його не чіпали, мовчки відходили", — каже жителька Станичного.

Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків
"Вони, облиті бензином, стрибали через вогнище. Дивом ніхто не зайнявся. Курточка на одному хлопчику начебто зайнялася, але він її зняв надворі, швидко затушили".
Наталія Брижань

Після того, як чоловіка затримали місцеві жителі, він кричав, що у нього є "довідка" і йому "нічого не буде, бо він неосудний", стверджує бабуся дівчинки.

Як затримували чоловіка, який облив дітей бензином

Власник кафе Микола Бондаренко разом з племінником затримували чоловіка.

"Він приніс з собою літрову пляшку бензину. Вона стояла поруч. По камерах видно. Потім взяв ту пляшку, відкрив її, поливав дітей, магазин, витяг запальничку і запалив. За 5 хв я приїхав. Дітей вивели на вулицю, сигналізація спрацювала — все димить. Один з місцевих жителів потушив цю пожежу. Ми з племінником поїхали, підібрали цього чоловіка по дорозі, привезли сюди, викликали поліцію, вони забрали його", — розказав Бондаренко Суспільному.

престиж станичне
Кафе, в якому чоловік намагався підпалити дітей, Станичне, Харківська область, 29 листопада 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Внаслідок підпалу у закладі пошкоджена батарея, прилавок та штори. В аптеці поруч згоріли двері.

Коментар поліції

Чоловік не зміг пояснити, навіщо він приніс бензин, говорить начальник Красноградського відділу поліції Андрій Грязєв.

"Куди він і навіщо приніс бензин — нічого не пояснював. Повідомили про підозру у скоєнні замаху на вбивство двох або більше осіб. Це особливо тяжка стаття, яка передбачає довічний термін покарання", — каже Грязєв.

За словами правоохоронця, запобіжний захід чоловіку мають обрати 29 листопада.

Що відомо про події у Станичному 28 листопада

На Красноградщині 28 листопада затримали чоловіка, який, за версією слідства, о 16:30 облив бензином та намагався підпалити п'ятьох неповнолітніх — дівчат 11, 12, 13, 17 років, та хлопця 13 років.

29 листопада поліція оголосила 40-річному жителю Станичного підозру в замаху на умисне вбивство. Йому загрожує до 15 років ув'язнення або довічне позбавлення волі, повідомили в пресслужбі поліції Харківщини.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок