Допит Богдана: у ДБР кажуть, що він дізнався про "злив щодо вагнерівців" зі ЗМІ

Допит Богдана: у ДБР кажуть, що він дізнався про "злив щодо вагнерівців" зі ЗМІ

Оновлено
Допит Богдана: у ДБР кажуть, що він дізнався про "злив щодо вагнерівців" зі ЗМІ
. Суспільне/Євгеній Шульгат

Ексголова Офісу президента Андрій Богдан після допиту в ДБР заявив, що більше користі для слідства у справі "вагнерівців" буде, якщо детективи допитають учасників наради в ОПУ, яка "відбулась 22 чи 23 липня". У ДБР тим часом кажуть, що Богдан дізнався про злив інформації про спецоперацію зі ЗМІ.

"Метою допиту було з’ясування наявних у свідка достовірних даних та підтвердження здійснення українськими посадовцями можливих протиправних дій на користь іншої держави. На офіційному допиті свідок повідомив, що такою інформацією не володіє, підтверджень і доказів у нього немає, а про можливі незаконні дії українських посадових осіб він дізнався з відкритих джерел і засобів масової інформації", - повідомили у пресслужбі ДБР.

Сам Богдан заявляв журналістам, що правоохоронцям треба було допитати учасників наради в ОПУ.

"Більше користі для слідства буде, якщо допитають учасників цієї наради", - сказав Богдан журналістам після допиту. За його словами, він немає права розголошувати деталі своєї розмови з детективами, але вона стосувалась справи "вагнерівців", котру зареєстрували 19 серпня.

Колишній очільник ОПУ додав, що не знає, чи будуть його ще раз викликати до ДБР, але якщо буде потрібно, то він готовий прийти.

Раніше Богдан говорив, що не розуміє в якості кого його викликали та заявив про погрози.

"Я хочу поговорити зі слідчим і зрозуміти в якості кого мене викликали. На сайті ДБР було повідомлення, що мене викликають щодо мого інтерв'ю й інформації, яку я там надав. Але справа, у якій мене викликають, була зареєстрована 19 серпня, в той момент, коли інтерв'ю ще не існувало і не планувалось. Це певного роду - шахрайство працівників", - заявив Богдан, передає кореспондент Суспільного.

10 вересня ексочільник ОПУ Андрій Богдан дав інтерв'ю Дмитру Гордону, у якому заявив про нібито існування певних домовленостей між РФ та Україною щодо статусу Криму, авіасполучення з Росією, обміну полоненими та іншого. Він також підтвердив існування спецоперації із затримання бійців "ПВК Вагнера" та її зрив після телефонного дзвінка з "найближчого оточення" президента Володимира Зеленського.

За словами ексголови ОПУ, це може бути або допит за результатами інтерв'ю, або це допит "у якійсь іншій справі, яка вже давно існує, про те на неї немає ніякого посилання у цьому повідомленні".

За словами Богдана, йому не надходило прямих погроз після інтерв'ю, однак невідомі спалили дві його автівки у серпні.

"Загроз після інтерв'ю мені не надходило. Але історія зі спаленою Tesla - була погрозою. Дві машини булі спалені в двох різних місцях міста Києві, які прив'язуються до моєї особи і це була погроза мені як політику, як адвокату, як людині, яка володіє певними знаннями", - заявив він перед тим, як зайти до ДБР.

Богдан переконаний, що "без спецслужб організувати таку операцію неможливо".

Що відомо

  • Державне бюро розслідувань викликало на допит колишнього голову Офісу президента Андрія Богдана після інтерв’ю, в якому він оприлюднив інформацію про нібито наявність певних домовленостей між РФ та Україною.
  • 29 липня білоруські силовики затримали бойовиків іноземної приватної військової компанії "Вагнера". У Білорусі їх підозрювали у підготовці теракту й порушили кримінальну справу.
На початок