У Мінську десятки тисяч людей вийшли на "Марш героїв", силовики затримали 400 осіб

У Мінську десятки тисяч людей вийшли на "Марш героїв", силовики затримали 400 осіб

Оновлено
У Мінську десятки тисяч людей вийшли на "Марш героїв", силовики затримали 400 осіб
. AP

У Мінську десятки тисяч людей вийшли на опозиційний "Марш героїв". Силовики повідомили про затримання близько 400 осіб.

За даними правозахисного центру "Весна", в Мінську найбільш масові затримання відбулися на проспекті Дзержинського біля готелю "Ренесанс" та на вулиці Маяковського.

У Мінську тисячі людей вийшли на "Марш героїв", затримано 250 людей
Силовики у Мінську. AP

Вже традиційно людей затримують особи в цивільному та спеціальному одязі. Людей саджають у маршрутки без реєстраційних номерів.

У Мінську тисячі людей вийшли на "Марш героїв", затримано 250 людей
Затримання у Мінську. AP

За офіційними даними МВС Білорусі, у різних районах столиці Білорусі затримано близько 400 осіб. Міліція пояснює затримання тим, що "всі вони використовували прапори і іншу символіку, незареєстровану в установленому порядку, і плакати різного змісту, в тому числі образливого".

В МВС стверджують, що на акції вийшло не більше 3 тисяч людей. "Радіо Свобода" пише про десятки тисяч людей на проспекті Переможців, відключений мобільний інтернет та закриті деякі станції метро. Згодом інтернет та метро запрацювали.

У міліції підтвердили, що під час протесту один із силовиків здійснив "попереджувальний постріл в повітря з помпової рушниці". При цьому в МВС заперечують інформацію "Єврорадіо" про застосування світлошумових гранат.

Масові акції протесту відбувалися у Гродно, Гомелі, Бресті, Вітебську та інших населених пунктах.

Що відомо

  • 12 вересня у Мінську силовики затримували жінок, які вийшли на "несанкціонований" владою "Жіночий марш".
  • З 9 серпня у Білорусі тривають масові акції протесту у зв'язку з результатами виборів, за якими у чинного президента Олександра Лукашенка 80,1% голосів, а у його опонентки Світлани Тихановської — 10,1%.
  • Європейський Союз не визнав результати виборів президента Білорусі та пообіцяв накласти санкції на відповідальних за фальсифікації та насильство.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що президенту Білорусі Олександру Лукашенку слід провести нові вибори з міжнародними спостерігачами. При цьому він заявив, що Україна не буде втручатися у білоруські вибори.
  • Лукашенко застеріг білорусів від сценарію України, яка, за його словами, “стоїть на колінах”. Також він заявив, що Україна, як і інші країни, “наказала провести нові вибори” у Білорусі. Офіс президента України порадив білоруській владі “поважати право своїх співгромадян на життя, здоров'я та свободу.”
  • У посольстві України в Білорусі повідомили, що двосторонні контакти між країнами перебуватимуть "на паузі"

На початок