Туреччина збільшила експорт до Росії товарів подвійного призначення — FT

Туреччина збільшила експорт до Росії товарів подвійного призначення — FT

прапор Туреччини
. Прапор Туреччини. Фото: Getty Images

Експорт із Туреччини до Росії цивільних товарів, зокрема мікрочипів та телескопічних прицілів, які використовуються військовими, зростає, що викликає стурбованість США та ЄС, які прагнуть запобігти потраплянню таких товарів до країни.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на Financial Times.

За даними видання, за дев'ять місяців 2023 Туреччина повідомила про експорт "високопріоритетних" товарів до Росії та колишніх радянських республік, що мають з нею тісні зв'язки, на 158 млн доларів. Це значно перевищує показник 2022.

Цього тижня заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон має відвідати Туреччину, щоб обговорити "зусилля щодо запобігання, припинення та розслідування торгової та фінансової діяльності, яка приносить користь зусиллям Росії у її війні проти України".

"З деякими третіми країнами, такими як Туреччина, ми справді маємо слабшу позицію щодо забезпечення дотримання правил, ніж хотілося б. Ми повинні домогтися, щоб ці країни вжили примусових заходів у своїй юрисдикції, щоб дістатися до конкретних організацій", – сказала колишня заступниця помічника торгового представника США Емілі Кілкріз.

Кілкріз наголосила, що США і союзники вживатимуть примусових заходів, якщо Туреччина нічого не змінить.

У лютому 2023 року у Туреччині заявили, що не постачають до Росії товари, які вона може використовувати у війні проти України.

Раніше розслідувачі німецького проєкту Correctiv повідомили, що російські торгові компанії попри західні санкції, запроваджені проти РФ з 2014 року досі мають можливість закуповувати в Європі та США вогнепальну зброю та боєприпаси.

На початок