5,5 млн гривень з міського бюджету і стільки ж проситимуть з державного: як фінансуватимуть МВА у Чернігові

5,5 млн гривень з міського бюджету і стільки ж проситимуть з державного: як фінансуватимуть МВА у Чернігові

Доповнено

У міському бюджеті Чернігова на 2024 рік передбачать 5,5 мільйонів гривень на фінансування міської військової адміністрації (МВА), стільки ж грошей проситимуть виділити з державного бюджету. Такий проєкт програми фінансового забезпечення діяльності міської військової адміністрації ухвалили 23 листопада на засіданні виконкому міськради. Тепер програму мають розглянути депутати на сесії.

За словами виконувача обов'язків міського голови Чернігова Олександра Ломака, міська рада наразі готує звернення до Уряду:

"Додаємо джерело фінансування – державний бюджет України. Додаємо правку, що бюджет громади – не більше 5,5 мільйонів гривень (половина коштів цих). І готуємо звернення від міської ради. Я думаю, що і військова адміністрація підготує, якщо в них буде таке бажання. На Кабінет Міністрів з проханням чи надати субвенцію напряму на військову адміністрацію, чи на бюджет міста, а ми потім на військову адміністрацію для покриття цих затрат",– зазначив Олександр Ломако.
5,5 млн гривень з міського бюджету і стільки ж проситимуть з державного: як фінансуватимуть МВА у Чернігові
Олександр Ломако. ФОТО: Facebook-сторінка Олександра Ломака

Нагадаємо, згідно з проєктом програми, начальник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський просив на забезпечення діяльності МВА у 2024 році 11 мільйонів гривень. Цьогоріч на ці ж потреби виділяли три мільйони, і в проєкті міського бюджету на наступний рік була закладена така ж сума.

Олександр Ломако, коментуючи запит МВА на зростання фінансування, порадив військовій адміністрації зменшити апетити. За його підрахунками, така сума дорівнюватиме майже мільйону гривень на кожного з працівників МВА.

Перший заступник начальника міської військової адміністрації Віктор Бистров під час засідання виконкому сказав, що 11 мільйонів гривень – це фінансування за умов повного штату працівників, яких має бути 37 і така сума грошей навряд чи колись буде використана. Нині ж в міській військовій адміністрації працюють 13 людей і зарплата їх менша, ніж в працівників міської ради.

"Головний спеціаліст військової адміністрації з вислугою 10 років на посадах, які прирівнені до посад місцевого самоврядування або державної служби, тобто якщо це приватний сектор, це стаж не враховується, він з вислугою 10 років отримує 9 850 гривень на руки. На цей рік передбачено на наше утримання три мільйони гривень. З цих трьох мільйонів гривень (вже кінець року) ми використали менше двох", –пояснив Віктор Бистров.

5,5 млн гривень з міського бюджету і стільки ж проситимуть з державного: як фінансуватимуть МВА у Чернігові
Віктор Бистров. ФОТО: з Facebook-сторінки Віктора Бистрова

Також на засіданні виконкому заступник начальника МВА пропонував виділити на фінансування військової адміністрації вісім мільйонів гривень.

"Ви пропонуєте 5,5 – ми це питання обговоримо. І, відповідно, якщо буде згода керівника, ми подамо вам, як ви кажете, бюджетний запит, який ми ще не подавали, на 5,5. Отримуємо цей бюджетний 5,5 і ми не будемо їх використовувати також. Тому що навіть 5,5 – це не 13 одиниць" ,– зазначив Віктор Бистров.

Олександр Ломако на засіданні виконкому попросив представників міської військової адміністрації прозвітувати роботу у 2023 році й розповісти про пріоритети в роботі на наступний рік.

"Для того, щоб депутати розуміли, голосуючи за ці декілька мільйонів гривень. Вони визначаться, скільки там, чи 11, чи вісім, чи п'ять. Щоб розуміли, яку користь, чи яку взагалі роботу громада міста отримає за ці кошти",– сказав Олександр Ломако.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок