"Роблю росіян хорошими у промислових масштабах", — майданівець та військовий Владислав Пучич

"Роблю росіян хорошими у промислових масштабах", — майданівець та військовий Владислав Пучич

Житомирянин Владислав Пучич займається аеророзвідкою. 10 років тому чоловік брав участь у Революції Гідності. Владислав розповів кореспондентам Суспільного, як усе починалося.

За словами Владислава Пучича, тоді готувалися до акції з нагоди підписання асоціації з Євросоюзом.

"Але вийшло зовсім по-іншому. Влада приймає рішення про розворот країни. Це була наша активна незгода. Тобто ми розуміли, що ми не можемо просто сидіти. Ми розуміли, що це скочування країни назад до Росії, назад у минуле. Ми розуміли, що потрібно щось робити. І, власне, коли Мустафа Найєм опублікував свій знаменитий пост, що беремо парасольки, чай і збираємося на майдані, ми ж у саму першу ніч Майдану кількома машинами вже поїхали з Житомира", — розповів Владислав.

Майдан, Революція Гідності, військовий, ЗСУ
Скриншот зі сторінки Facebook Мустафи Наєма

Владислав Пучич каже, мав тоді передчуття, що активна частина суспільства буде протестувати. Повернувшись до Житомира, разом із іншими активістами щовечора організовували збори на майдані Корольова, де ділилися з житомирянами новинами про Євромайдан і мотивували діяти.

Майдан, Революція Гідності, військовий, ЗСУ
Владислав Пучич на відеозв'язку із кореспондентами Суспільного із місця служби. Скриншот із відео Суспільне Житомир

"Туди приходило від кількох десятків житомирян до кількох тисяч, залежно від того, як розгорталися події на Майдані. Ми робили саме організаційну частину: сцену, технічно, запрошували людей виступати і так далі. Крім того, була частина, якою ми займалися на Майдані в Києві. Це були житомирські намети, де ми приймали людей, реєстрували їх. Також різноманітні ресурси приходили: пальне, їжа, гроші. Знову ж таки, ми їх приймали і вирішували, яким чином використовувати", — сказав житомиряни, учасник революції гідності.

Майдан, Революція Гідності, військовий, ЗСУ
Євромайдан в Житомирі в листопаді 2013 року. Скриншот із відео Житомир.інфо

Зі слів Владислава, одне із досягнень Євромайдану є те, що він активізував громадськість. Це породило величезний волонтерський рух, каже Владислав, це породило добровольчий рух, породило ті процеси, які не були прораховані, не були очікувані росіянами в силу того, що вони знаходяться поза межами їхнього розуміння.

Владислав розповів, що неготовність миритися з тиранічними законами підштовхнула до участі в Революції Гідності і до мобілізації.

У 2022 році Владислав Пучич мобілізувався. Хоча, з його слів, до цього йому постійно відмовляли через відсутність військового досвіду.

"І таки мені це вдалося. Причому вдалося потрапити в реально крутий підрозділ. Ми займаємося аеророзвідкою для артилерії. Тобто ми шукаємо цілі, даємо цілевказання, відповідно артилерія вражає інші наші цілі. Це, напевно, на цьому етапі те, що варто говорити: "Я роблю росіян хорошими в промислових масштабах", — сказав журналістам Суспільного Владислав Пучич.

Майдан, Революція Гідності, військовий, ЗСУ
Майданівець та військовий Владислав Пучич. Фото надав Владислав Пучич

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок