Проєкт бюджету Дніпра на 2024 рік: на що планують виділити кошти

Проєкт бюджету Дніпра на 2024 рік: на що планують виділити кошти

Дніпро, набережна
Світлина ілюстративна. Суспільне Дніпро, Юрій Тинний

На сайті міськради Дніпра опублікували проєкт бюджету на 2024 рік. Згідно з розрахунками, місто планує отримати близько 17 мільярдів гривень. Найбільші витрати на: департаменти благоустрою та інфраструктури, транспорту та транспортної інфраструктури, департамент з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики.

Проєкт бюджету Дніпра на 2024 рік
Проєкт бюджету Дніпра на 2024 рік. Фото: Суспільне Дніпро

За словами голови громадської організації “Платформа Громадський контроль” Дениса Селіна, у цьогорічному бюджеті доходи становили близько 26 мільярдів гривень, а видатки майже на мільярд більше. В порівнянні з 23 та 21 роками, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну бюджет Дніпра виріс на 65%, розповів Селін.

"Великі видатки на допомогу комунальним підприємствам. Наприклад, на фінансову допомогу електротранспорту в нас за цей рік йде більше мільярда гривень, на теплоенерго в цьому році більше ніж 1,1 мільярда гривень. Це достатньо багато, тому що є обласні центри у яких бюджет міст складає 2 мільярди", – сказав він.

Голова ГО "Платформа Громадський контроль" Денис Селін
Голова ГО "Платформа Громадський контроль" Денис Селін. Фото: Суспільне Дніпро

Також Денис Селін розповів: за вісім місяців з військового податку до бюджету Дніпра надійшло майже 2 мільярди гривень. До кінця року мають нарахувати ще мільярд. За інформацією міськради, з січня по вересень 2023, місто витратило на допомогу Силам оборони майже 400 мільйонів гривень.

"Ми звернулися до міськради на яку суму вони допомогали ЗСУ, НГУ і іншим структурним підрозділам. Те, що нам казали у відповіді Чудновського, то там близько 400 мільйонів, а не мільярди. Можливо, там десь воно приховане, але офіційна відповідь від міськради каже про інше, – розповів Денис Селін.

За словами Дениса Селіна, найбільше коштів з бюджету 2024 року заплановано витратити на поповнення статутних фондів: департаменту благоустрою та інфраструктури, транспорту та транспортної інфраструктури, департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики.

Проєкт бюджету Дніпра на 2024 рік
Кошти з проєкту бюджет Дніпра, які заплановано витратити на Департамент благоустрою та інфраструктури. Фото: Суспільне Дніпро

Проєкт бюджету Дніпра на 2024 рік
Кошти з проєкту бюджет Дніпра, які заплановано витратити на Департамент транспорту та транспортної інфраструктури. Фото: Суспільне Дніпро

Проєкт бюджету Дніпра на 2024 рік
Кошти з проєкту бюджет Дніпра, які заплановано витратити на Департамент з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики. Фото: Суспільне Дніпро

А на потреби територіальної оборони заплановані 320 мільйонів гривень, що вдвічі менше ніж у 2023 році. Також скоротили видатки на придбання БПЛА та квадрокоптерів.

Крім того, згідно з документом, 500 мільйонів гривень міськрада розраховує витратити на ремонт доріг.

Дніпрянка Каріна Смірнова створила петицію в якій вимагає переглянути розподіл бюджету на 2024 рік. Кошти на ремонт доріг перенаправити на підтримку Сил оборони та закупівлю БПЛА. А також скасувати деякі тендери. За це проголосували більш ніж півтори тисячі людей.

"Якісь будівельні проєкті або навіть культурні, які не є високим пріоритетом, вони по-хорошому не мають бути проспонсоровані з бюджету міста. Тому що наразі є більш пріоритетні потреби", – сказала авторка петиції.

На бюджетних слуханнях з формування показників проєкту бюджету, заступник міського голови Володимир Мілер сказав: за можливості додадуть кошти на ремонт доріг.

"Десь 500 мільйонів – це звичайно не максимум який може бути, в цьому напрямку опрацьовано, але виходячи з можливостей. Я вже казав, що комунальне господарство, на зараз фінансується по залишковому принципу, тому що в першу чергу ми маємо виконувати соціальну функцію, якщо буде можливість – ця стаття буде дофінансовуватися", – розповів посадовець.

Заступник міського голови Дніпра Володимир Міллер
Заступник міського голови Дніпра Володимир Міллер. Фото: Суспільне Дніпро

За словами Дениса Селіна, проєкт бюджету на 2024 рік не остаточний. Затвердження заплановано в грудні, тож до нього ще можуть внести зміни.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок