Через зміни до бюджету Тернопільщини судяться облдержадміністрація та обласна рада

Через зміни до бюджету Тернопільщини судяться облдержадміністрація та обласна рада

Через зміни до бюджету Тернопільщини судяться облдержадміністрація та обласна рада
. Суспільне Тернопіль

Поки триває судовий процес – гроші, які виділила обласна рада на школи, зарплати медикам та ремонт лікарень, не можуть використати. Перше засідання у цій справі сьогодні, 10 вересня, не відбулося, його перенесли. Повідомила суддя окружного суду Ольга Чепенюк.

До Тернопільського окружного суду прийшов головний спеціаліст юридичного відділу апарату облдержадміністрації Сергій Калиняк, головний спеціаліст-юрисконсульт департаменту фінансів Михайло Євчук та заступник директора цього департаменту Володимир Чепіль.

Від обласної ради – голова Віктор Овчарук, депутати трьох фракцій та начальниця відділу правового забезпечення Ганна Кузьма.

Коментувати позов облдержадміністрації на обласну раду представники обласної адміністрації та департаменту фінансів відмовилися. Голова обласної ради Віктор Овчарук розповів, що облдержадміністрація просить в суду визнати протиправним та скасувати рішення облради про зміни до бюджету на 2020 рік, які депутати прийняли 6 липня та доповнили 11 серпня цього року. "Поки триватиме суд, обласна рада не зможе розпоряджатися грошима, які були розподілені цим рішенням", – каже Овчарук.

Через зміни до бюджету Тернопільщини судяться облдержадміністрація та обласна рада
Через зміни до бюджету Тернопільщини судяться облдержадміністрація та обласна рада. Суспільне Тернопіль

За словами заступника директора департаменту фінансів облдержадміністрації Михайла Євчука, директор департаменту Степан Скибиляк зараз на самоізоляції, тому поспілкуватися з ним не вдасться. Незбалансованість обласного бюджету Степан Скибиляк коментував на сесії обласної ради 11 серпня. "Майже 3 мільйони не було враховано в цьому рішенні, яке було опубліковане на доплату працівникам по боротьбі з COVID-19. Понад 18 мільйонів – це трансферти з місцевих бюджетів, які передаються обласному бюджету на співфінансування будівництва харчоблоків, шкільних автобусів. І третій момент – мільйон 920 тисяч на заробітну плату фтизіопульмонологічному центру", – повідомив Скибиляк.

Також тоді голова облдержадміністрації Володимир Труш розповів, чому оскаржує в суді рішення про зміни до бюджету: "Було подано вчора позов буквально в суд на рішення Тернопільської обласної ради щодо змін до бюджету 2020-року. Ці зміни виконати було неможливо, тому що є висновок департаменту фінансів, також зараз матеріали знаходяться в Міністерстві фінансів. Є грубі порушення збалансованості цих змін до бюджету".

Зараз Володимир Труш перебуває на лікуванні в університетській лікарні. У нього – підтверджений коронавірус.

Чергове судове засідання в цій справі має відбутися 6 жовтня. Воно буде підготовчим.

Нагадаємо, 11 серпня на сесії обласної ради депутати проголосували за зміни до бюджету області. Рішення обговорювали понад 2 години. "Причина суперечок була в тому, що департамент фінансів облдержадміністрації запропонував один проєкт, а бюджетна комісія облради – інший", – повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Степан Скибиляк.

За проголосували 33 депутати з 39 присутніх.

На початок