На Херсонщині встановили меморіальну дошку сержантці Ірині Шевченко. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

На Херсонщині встановили меморіальну дошку сержантці Ірині Шевченко. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

На Херсонщині встановили меморіальну дошку сержантці Ірині Шевченко. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне Херсон

У Дар’ївській школі імені Андрія Шульги на території Херсонської області 10 вересня відкрили меморіальну дошку сержантці Ірині Шевченко, яка загинула в зоні проведення операції об’єднаних сил.

Про Ірину Шевченко Суспільному розказав колишній командир десантно-штурмового відділення десантно-штурмового батальйону 36-ї бригади морської піхоти Андрій Ярковий:

"Вона була першим медичним працівником, який був на нулі у найгарячіший момент. Вона не змогла всидіти. Як землячку, взяв на себе відповідальність і взяв до себе на позицію. Була весела. Підрозділ завжди був ситий. Не знали, що таке сухпай. Завжди був борщ, завжди було смачно. Як жінка, ганяла як мати і з інших підрозділів приходили і знали, що Вікторівна - просто Вікторівна. Це був символ нашого батальйону. Так він і залишився. Вона у 16-му році витягувала мене, і хлопців витягувала. І мене настояла до шпиталю відправила. Багатьох хлопців врятувала. Завжди рвалася у саме пекло. Тільки встигали прикривати".

Хлопці у батальйоні називали Ірину Шевченко "мама", позивний у жінки був – "Скажена". Першу зустріч з жінкою згадує командир відділення батальйону морської піхоти 36-ої окремої бригади Володимир Бондарюк:

"Я коли зайшов у батальйон, то вона кричала. Вона просто кричала. Я не міг зрозуміти, Хто це: якийсь командир взводу чи роти. Потім зрозумів, що це медик роти. Це була маленька така жіночка, а духом сталевим - це був воїн".

На Херсонщині встановили меморіальну дошку загиблій в зоні ООС сержантці Ірині Шевченко
Суспільне Херсон

Голова благодійного фонду "Українські серця", волонтер Олег Баркаренко бачився з Іриною перед від’їздом у Маріуполь на її останню ротацію:

"Остання зустріч, коли ми зібралися. Нас було чоловік 15-20. Ми варили куліш. Оцей випадок мені запам’ятався. сиділи, шуткували".

На Херсонщині встановили меморіальну дошку загиблій в зоні ООС сержантці Ірині Шевченко
Суспільне Херсон

У Дар’ївській школі Ірина Шевченко навчалась з 1977 по 1987 рік. Володимир Коваленко 35 років викладає тут фізкультуру. Його перший урок був у 7класу, де навчалась Ірина.

"Вона була спортивна, відповідальна, чесна. Дуже любила спорт і дітей. У всіх змаганнях, які в нас були, а в нас їх було багато. Хоч була і маленька, товстенька, але була ловка та спритна", - розповів Володимир Коваленко.

Ірина Шевченко була в Херсонській Самообороні, згодом перейшла до сектору медичного забезпечення, котрий став волонтерським загоном "Влад". 2015-го підписала контракт і потрапила до зони бойових дій. 2017-го року була нагороджена орденом "За мужність" ІІІ-го ступеня.

Повне відео

Оксана Хлєбус, Владислав Купрєєв.

Що відомо

  • Волонтерка та військова медичка Ірина Шевченко загинула у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил 1-го липня 2019-го року внаслідок ворожого обстрілу санітарного автомобіля. Медики саме евакуювали пораненого поблизу населеного пункту Водяне бійця. На місці влучання снаряду загинув водій автомобіля матрос Сергій Майборода, Ірина Шевченко від отриманих травм померла у шпиталі.
На початок