"Охорона та оборона — наші головні завдання". Інтерв'ю з новопризначеним головою Сумської МВА Олексієм Дрозденком

"Охорона та оборона — наші головні завдання". Інтерв'ю з новопризначеним головою Сумської МВА Олексієм Дрозденком

Ексклюзивно

31 жовтня Олексій Дрозденко указом президента призначений головою Сумської міської військової адміністрації. Суспільне поспілкувалося з посадовцем про те, як місто готується до зими, й чи не буде конфлікту між обраною владою і призначеною. А також — про новий розподіл повноважень та формування бюджету на наступний рік.

Для наших читачів і глядачів ви людина майже невідома, нещодавно призначена заступником голови обласної військової адміністрації, тепер головою міської військової адміністрації. Розкажіть про себе.

Це дуже проста і позитивна, а значить, напевно, не дуже цікава історія. Але корото так: вчився в кількох школах в Сумах, закінчував школу № 6 з фізико-математичним нахилом. Потім університет, з другого курсу уже працював лаборантом в лабораторії фізичній, фізика мені завжди подобалася. Аспірантом я вже працював науковим співробітником, паралельно робив науку, потім після успішного захисту кандидатської пробував більш відповідальну роботу — це в приймальній комісії університету, це іспити, вступ, зарахування, там, де хвилювання, багато роботи, високий темп і для тих, хто вступає, всі розуміють, це важливий крок в житті.

Голова Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко
Голова Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко. Фото: Суспільне Суми

Все виходило, і потім заступник завідувача кафедрою, кафедра, яка теж набула зростання і зараз успішно працює. Заступник декана факультету, декан факультету. Профіль — це електроніка та інформаційні технології. Там також все дуже непогано виходило, наші сумські ІТ-компанії вони в середньому на 90 приблизно відсотків сформовані з випускників факультету.

Якщо все це підсумувати, то загальний мій стаж роботи в університеті — 22 роки з місяцями, педагогічний та науковий.

Війна всіх змінила, підкреслила і більш суворе розуміння в голові того, що війна не завершується, ворог очікує, як ще зробити нам зло, принести смерть. І ми розуміємо, що він готується, що він щодня не полишає спроб нанести нам горе. То відповідальність цього і була ключовим рішенням спробувати роботу на більш широкому фронті — це перехід в обласну військову адміністрацію, де я працював саме за профілем цифровізації, якщо коротко.

Як ви опинились в обласній військовій адміністрації?

Це була історія з попередником — Андрій Бірюков, і ми з ним були знайомі, пробували робити окремі проєкти, я вже розумів, що там відбувається, і Андрій отримав пропозицію на, можна сказати, більш відповідальну роботу в Києві, переходить, звільняється вакансія. Крім того, у нас кілька разів був чинний голова Сумської обласної військової адміністрації, він побачив ті додаткові, не навчальні, не наукові проєкти, а те, що ми робимо у вільний час. Оцінив, що хлопці натхненно так, завзято, наполегливо працюють саме на оборонну тематику і що ми не покладаємо рук. Напевно, це його вразило, і потім пішов ряд співбесід. З Мінцифрою, з Кабінетом міністрів, з Офісом президента. Звісно, із задачами на місцевому рівні. І через, здається, чотири основні співбесіди — ось так.

Олексій Дрозденко
Фото: Суспільне Суми

Де ви зустріли 24 лютого 2022 року?

Коли всі лихоманно закидали речі в машини, я дивився в дружину і говорив: “Ну, виїжджаєш?”. Вона каже: “Ні. Я з тобою”. Я кажу: “Окей”. Тоді я бігав по хаті і збирав — це не секрет, у мене кілька одиниць мисливської зброї і вона говорить: “А отой карабін залишаєш мені”. (розводить руками — прим. ред.) І це була перша підтримка. Тому що місто занурювалося в паніку, в темряву, а там є страх. І це була перша підтримка, яку я почув вранці від дружини.

Зателефонував мій заступник Колєснік Максим, і перше, що запитав — "де я". Я кажу: "Тут, Роменська. А ти?" Каже: "Дуже недалеко." Кажу: "Чим допомогти?" Він просив прості речі: заїхати, взяти їжу, взяти речі, приїхати в університет. Я коли приїхав, там було до 20 хлопців, котрі були майже всі в перший раз, досвідчених АТОшників, здається, було двоє серед них. І всі говорили: "Що треба?". І я був такий самий. Заступнику кажу: "Що треба? Я буду намагатися організовувати". І задачі були – комунікації, зв’язок, де взяти рації елементарні, прості, щоб їх зарядити, налаштувати, перепрошити, щоб у нас була комунікація з оборонцями. Там блокпост 50 метрів, ще один блокпост, щоб у нас була комунікація. Плюс харчування. Кафе на Прокоф’єва, теж один з ключових моментів, треба було забезпечувати це.

Коли мешканці побачили, що є група відважних хлопців, то почали прибувати і прибувати. Люди перший раз в руках тримали зброю. Я як власник зброї до цього і раніше, і зараз продовжую це, раз на тиждень я на полігоні, особисті тренування. І я доволі гарно розумію, як безпечно поводитись зі зброєю. На другий день була вже задача проводити інструктажі, і я був таким собі першим інструктором для когось, і як поводитись з автоматами, доносив людям розуміння, що ці залізні штуки зроблені тільки для однієї цілі — щоб чинити зло, втрати, смерть, і як не чинити зло, втрати, смерть собі і близьким. Це також надихало тих, хто приходив. Тоді вже я став популярним в місті, мене запрошували в різні підрозділи оборони. Це був початок березня. В спортзалах ми проводили інструктажі з правил використання, поводження зі зброєю, тим самим піднімали рівень бойової готовності.

"Охорона та оборона — наші головні завдання". Інтерв'ю з новопризначеним головою Сумської МВА Олексієм Дрозденком
Голова Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко. Фото: Суспільне Суми

Президент призначив вас головою міської військової адміністрації. На фоні ситуації, яка в місті склалася з Лисенком (9 жовтня рішенням ВАКС, міського голову Сум Олександра Лисенка, якого підозрюють у хабарництві, відсторонили від виконання обов'язків на 2 місяці), з відсутнім першим заступником і на той момент відсутнім секретарем, розкажіть: трішки вже часу пройшло, чи розібралися з повноваженнями, чи є розуміння, що робити далі, як входити в наступний рік, як бюджет формувати?

Щодо планів роботи, то вони чітко прописані, вже мною проголошені. Це охорона і оборона. Це сприяння фортифікації для Збройних сил України, підрозділів ТРО, ДФТГ, оборона також, фізичний захист і об’єктів критичної інфраструктури: тепло, водовідведення, водопостачання, газ, електроенергія. Захист населення – це розширення мережі укриттів, окрема увага школам: навчання, налаштування найпростіших укриттів. Розширення мережі найпростіших укриттів для всього населення, це аналіз від звичайних підвалів, пере налаштування їх, чистка, підготовка. І до спеціалізованих, котрі раніше були закладені. Наразі і половина мешканців поки не забезпечені укриттями, і це такий план, щоб ми до цієї цифри хоча б наближалися. Соціальна сфера також має бути підтримана. Нічого не має зупинитися, і інфраструктура має не забуксувати, зокрема, в опалювальний сезон, це найвідповідальніший момент. Зима, розуміння того, що ворог, дуже ймовірно, буде намагатися скористатися зимою як зброєю, тому такий фокус.

У нас в місті фактично дві ключових котельні, і теплу зиму від холодної відділяє пара ракетних ударів. Ми не можемо, мабуть, говорити про подробиці, але наскільки місто, давайте так сформулюємо, укріплює протиповітряну оборону для того, щоб запобігти цим ударам?

Окремий полк протиповітряної оборони сформований, і третина цього полка вже приступила на бойове чергування. Останній тиждень, напевно, мешканці помітили, що ми стали спати трохи спокійніше. І почали збивати. Факт є. Кількість ми не будемо поки гордо проголошувати, але почали збивати. Ворог працює ж так само, він аналізує. Якщо нас легко буде вражати примітивними засобами, то він і буде використовувати ці примітивні засоби. Якщо ми демонструємо, що в нас є чим збивати примітивні, то він буде нарощувати і свою сторону, а ми, відповідно, також свою.

Якщо раніше в нас була демократія, в нас в обласній адміністрації бюджет розробляв департамент фінансів, але голосували за нього депутати, обрані людьми напряму. Якщо в місті в нас був обраний людьми мер і обрані людьми депутати, і знову ж таки була бюджетна процедура, зараз всього цього немає. Є призначений голова військової адміністрації обласної, який одноосібно ділить обласний бюджет, і є тепер новопризначений голова міської військової адміністрації, який теж має право одноосібно ділити бюджет. Чи не є це узурпацією влади і чи не буде в нас конфлікту як в Чернігові, між обраною владою і призначеною?

Абсолютно ні. Кілька моментів. Введення міської військової адміністрації не відміняє, не закриває, не забороняє роботу міської ради і всіх підрозділів, і всіх спеціалістів. Жодний підрозділ, спеціаліст не реформований, не пішов у простій, не звільнений. Люди продовжують працювати.

Всі пропозиції, звернення, що я отримую, я перенаправляю на відповідну комісію, вони проговорюються там. Депутати комісійно це все проговорюють, дають пропозиції, і я вже приймаю рішення, але згідно пропрацьованих, обґрунтованих пропозицій.

Чи є вже зараз якесь розуміння, що хочеться змінити в управлінні містом?

Тема сміття буде цікавою. Деталі там зараз НАБУ вивчає. Я вже частину отримав у вигляді презентацій, а частину у вигляді усних пояснень, як можливо перейти до контейнерів під землею. Як можливо перейти до полігонів з рекультивацією. Наступне – це транспорт міський. Це також поки без презентації, але усний план в деталях не допрацьований. Зміна кількості автобусів, перехід на крупні автобуси, перехід до відповідальності конкретних комунальних установ — думки про це вже є.

Голова Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко
Голова Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко. Фото: Суспільне Суми

У нас теплу зиму від холодної, ми уже про це говорили, відділяє пара ракетних ударів. І 200 чи 300-тисячне місто Суми може опинитися на межі взагалі катастрофи. Чи є якісь плани в обласної адміністрації, у міської військової адміністрації, що із цим робити? От що ми будемо робити, коли ці удари стануться?

Є гарна пропозиція про мобільні газові котельні. Уже обрані для початку три об’єкта, це великі будівлі в мікрорайонах, де плануються точки включення на випадок цієї гуманітарної катастрофи. Самі котельні – вони невеликого розміру, розміщуються на причепі вантажівки. Вони вже є в Харкові. Вже ДСНС підтвердив, що по готовності вони готові їх привезти. А в нас вже є програма бюджету державного, щоб ми підготували точки включення. Що це таке. Це біля цих будівель має бути підготовлений майданчик невеличкого розміру, але з підводом комунікацій до газу, мережі теплопостачання. Перекриваємо централізоване, перемикаємося на цю газову, і там небагато треба електрики для того, щоб насоси працювали. Мешканці навколишніх багатоповерхівок матимуть змогу прийти в приміщення, і там буде тепло.

Можливо, щось хочете додати, заспокоїти, можливо, населення, або навпаки, сказати їм: збирайте евакуаційні рюкзачки, легко не буде, готуйтесь до зими, купуйте генератор, якщо ще не купили.

Я хотів би порівняти цей вечір, цей період, цей місяць, наприклад, з січнем 2022 року, коли війська РФ почали навчання чи якісь тренування, всі відчували загострення, напруження, але ніхто своїм розумом, і я в тому числі, не вірив до останнього, що це безглуздя може трапитись. Тепер ми вже перейшли через той страх, паніку, і тепер ми вже більш готові, ніж 23-го числа. Це означає, що у нас забезпечені основні установи комунальні генераторами. Наприклад, водоканал. Електрика: по сумським тепловикам проведена резервація, на випадок руйнації електромережі, насоси не зупиняться, вони продовжать працювати. Ми вже в рази більш підготовлені фізично і морально до того, що зима буде важкою. Але я впевнений, що весна прийде, і місто Суми – це буде живе, тепле місто, і мешканців, я впевнений, не поменшає, а побільшає.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок