У Хмельницькому готуються до ожеледиці: заготували суміш, закупили снігоприбиральну техніку

У Хмельницькому готуються до ожеледиці: заготували суміш, закупили снігоприбиральну техніку

Понад шість тисяч тонн піщано-сольової суміші заготували цьогоріч для доріг Хмельницької громади. Про це Суспільне Хмельницький розповів виконувач обов’язків директора комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталій Засоренко. За його словами, минулого року використали 3,8 тонн піщано-сольової суміші.

Водій із 22-річним стажем Віталій Жила розповідає, що посипання доріг в осінньо-зимовий період піщано-сольовою сумішшю має для нього, як для автовласника, як позитивні, так і негативні моменти.

"Камінчики ті самі, щебінь б’є по днищу авто, що призводить до мікротріщин. Там тоді збирається соляна суміш, яка призводить до корозії металу, днище починає гнити. У мене ще до цієї машини була автівка, то попав десь камінчик, збив фарбу і суміш попала туди, днище почало ржавіти, гнити. Але, звісно, взимку потрібно посипати дороги, тому що їхати тоді взагалі неможливо, бо дуже слизько", — говорить чоловік.

У Хмельницькому готуються до ожеледиці: заготували суміш, закупили снігоприбиральну техніку
Директор Хмельницького комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталій Засоренко показує ангар для зберігання солі. Листопад, 2023 рік. Фото: Наталія Сідова/Суспільне Хмельницький.

Шість тисяч чотириста тонн піщано-сольової суміші заготували цьогоріч для доріг Хмельницької громади, розповідає виконувач обов’язків директора комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталій Засоренко. За його словами, минулого року заготували приблизно стільки ж, а використали – майже чотири тонни.

"На 80% суміш складається з піску. До нього додається десять відсотків щебеневого відсіву та десять відсотків солі з антизалежувачем. Заготівлю піщано-сольової суміші ми почали ще з весни. Пісок є наш, український. Сіль отримуємо з-за кордону. Загалом нам мають привезти більше чотирьох тонн солі на зимовий період для утримання доріг. Цього року нам виділили 25 мільйонів гривень для придбання солі та приготування сольової суміші", – каже Віталій Засоренко.

У Хмельницькому готуються до ожеледиці: заготували суміш, закупили снігоприбиральну техніку
Нові трактори для очистки тротуарів, які цьогоріч закупило підприємство з будівництва, ремонту та експлуатації доріг за кошти, виділені з міського бюджету. Листопад, 2023 рік. Фото: Наталія Сідова/Суспільне Хмельницький

У ангарі для зберігання солі підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг нині зберігається понад 800 тонн, з них 130 тонн залишились з минулого року. 115 тонн піщано-сольової суміші, каже Віталій Засоренко, управляючі муніципальні компанії Хмельницького уже розвезли по своїх територіях.

"І близько 200 тонн вже вивезли наші працівники у старостати Хмельницької громади. Практично вже всі небезпечні маршрути ми закрили. Далі вже будемо взимку підвозити по мірі використання соляної суміші по заявці як старостатів, так і управляючих муніципальних компаній", — каже Засоренко.

За його словами, з бюджету Хмельницької громади підприємству виділили 45 мільйонів гривень для придбання техніки та обладнання для боротьби із снігом та ожеледицею. Частину з них витратили на придбання чотирьох тракторів для очистки тротуарів, розповідає начальник дільниці з утримання вулично-дорожньої мережі комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Олександр Кухар.

"Їхня ширина приблизно 1,2-1,3 метри, тобто вони вільно будуть заїжджати на вузькі тротуари у різних мікрорайонах міста. Вони можуть використовуватися як в зимовий період, так і в літньо-осінній як навантажувач", — каже Олександр Кухар.

У Хмельницькому готуються до ожеледиці: заготували суміш, закупили снігоприбиральну техніку
Новий 20-тонний самоскид, яким цієї зими розкидатимуть піщано-сольову суміш на дорогах Хмельницького. Листопад, 2023 рік. Фото: Наталія Сідова/Суспільне Хмельницький

Також підприємство придбало п’ять п’ятитонних та три 20-тонних самоскиди.

"Вони оснащені спеціальними бункерами, в які загружається сіль або піщано-сольова суміш, і на них проводиться посипання та розчистка доріг. Вони розкидають суміш економніше по проїжджій частині, там стоять дозатори", — розповідає Віталій Засоренко.

Водій нового 20-тонного функціонального самоскиду Олександр Мот розповідає, яку роботу виконуватиме на ньому.

"Будемо розкидати пісок, посипати дорогу, очищати від снігу, забезпечувати проїзд безпечний, щоб не було голольоду. Тут більший кузов, тож більше кілометрів дороги можна буде обробити", — каже Олександр Мот.

У Хмельницькому готуються до ожеледиці: заготували суміш, закупили снігоприбиральну техніку
Працівник комунального підприємства Олександр Кухар демонструє пластикові контейнери для зберігання піщано-соляної суміші. Листопад, 2023 рік. Фото: Наталія Сідова/Суспільне Хмельницький

Зі слів Віталія Засоренка, уже сформовані чергові бригади для боротьби із ожеледицею та першим снігом.

"Уже проговорено алгоритм, сформована чергова зміна. Тільки ми бачимо, що передають мінусову температуру і сніг, ми ставимо в чергування вже зміну для утримання дороги. В одну зміну 13 механізмів вже ставиться на чергування. Взагалі вже до зимового періоду підготовлено більше 35 одиниць техніки — це і навантажувачі, і трактори, які очищують пішохідну зону нашого міста", — каже Засоренко.

Також цьогоріч закупили 305 пластикових контейнерів для зберігання піщано-сольової суміші, якою посипатимуть тротуари, каже Олександр Кухар.

"Зараз у нас є в наявності 150 ящиків, ще 150 мають нам довести до кінця листопада. Але я думаю, на перший час нам цієї кількості буде достатньо", — говорить Олександр Кухар.

Ємність контейнерів — 150 літрів. Їх встановлюватимуть у різних мікрорайонах міста.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок