Ненаукові записки. Херсонський краєзнавчий музей презентував збірку про повномасштабне вторгнення РФ

Ненаукові записки. Херсонський краєзнавчий музей презентував збірку про повномасштабне вторгнення РФ

Ексклюзивно

У Херсонському краєзнавчому музеї співробітники презентували збірку, присвячену подіям повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

У збірці — свідчення, щоденники та особисті враження співробітників музею.

За словами виконувачки обов'язків директорки закладу Ольги Гончарової, надалі ці матеріали стануть базою для вивчення новітньої історії України.

"Ми кожен рік випускали "Наукові записки". В них ми друкували свої дослідницькі роботи з історії Херсонщини. Але в цьому році ми надрукували свої спогади і назвали збірку "Ненаукові записки". Адже ці спогади знадобляться під час дослідження повномасштабного вторгнення РФ", — каже Ольга Гончарова.

Херсон, краєзнавчий музей, світлини
Одна зі світлин збірки Херсонського краєзнавчого музею, присвяченої повномасштабному вторгненню РФ, 15 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

Презентували збірку поруч з експозицією, яка присвячена деокупації Херсона.

"Як тільки деокупували Херсонщину і сам Херсон, ми одразу почали збирати експонати. Херсонці нам приносили те, що знаходили біля своїх будинків, на дорозі: понівечені гільзи та уламки російських снарядів", — говорить керівниця музею.

Херсон, краєзнавчий музей, виставка війни
Херсон, залишки одягу та особистих речей російських військових у виставці, присвяченій повномасштабному вторгненню РФ, 15 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

Окупаційна влада пограбувала краєзнавчий музей на початку листопада 2022 року. Російські військові при втечі повністю вкрали виставкову експозицію з музею, яку збирали понад сто років. Зараз співробітники займаються його відродженням.

"Дуже складно відроджувати музей із попелу. Але ми відродили всі форми роботи в музеї, в тому числі і експозиційну. І на прикладі цієї виставки, яку ми даруємо нашому місту, показали, що музей спроможний і потужний по сьогоднішній день. Виставку ми присвітили нашому незламному Херсону", — розказала жінка.

Херсон, музей, уламки снарядів РФ
Херсон, уламки від російських снарядів, які приносили до краєзнавчого музею жителів для виставки, присвяченої повномасштабному вторгненню РФ, 15 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

Новостворена експозиція відображає події початку повномасштабного вторгнення, оборони, тимчасової окупації, звільнення правобережжя та життя під обстрілами.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок