Вагітні львів‘янки готують позов до суду: вимагають дозволити партнерські пологи

Вагітні львів‘янки готують позов до суду: вимагають дозволити партнерські пологи

Вагітні львів‘янки готують позов до суду: вимагають дозволити партнерські пологи
. Фото: EugeneGensyurovsky/Depositphotos

Вагітні львів’янки готують позов до суду, аби в області під час пандемії дозволили партнерські пологи. Про це Суспільному розповіла доулаДоула — це жінка, яка супроводжує породіллю під час пологів. Вона надає інформаційну та емоційну підтримку, як породіллі, так і її партнеру. Олена Дуда. Від початку карантину в області жінкам заборонено брати із собою родичів або інших супутників у пологовий.

В присутності свого чоловіка народжувати хотіла Дана Каночкіна. Це її другі пологи. При перших — чоловік був присутнім, а цього разу лікарі заборонили.

"Я, наприклад, перший раз народжувала не сама, то для мене це паніка, який би не був лікар — я йому не довіряю. Це ж не сам процес родити. Родити, то не проблема, є ще відрізок часу, а є час, коли світ не милий і тобі потрібно, щоб хтось тобі дав руку, прийшов, підійшов, хоч щось, щоби хтось був біля тебе з твоїх рідних", — розповідає Дана Каночкіна.

Тимчасово заборонені партнерські пологи в усіх пологових Львівщини, каже директор обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис. Таке рішення прийняли на засіданні обласної комісії з надзвичайних ситуацій. Усе, аби мінімізувати контакти у медзакладі.

"Ми прирівнювали партнерські пологи, умовно кажучи, до тих аналогічних критеріїв, що планова госпіталізація і тому прийняли таке рішення. Медичний персонал проходить всі необхідні дослідження, згідно рекомендацій МОЗ. Опорні два рази на місяць, усі інші раз на місяць", — каже Орест Чемерис.

За словами доули Олени Дуди, партнерські пологи потрібні. Жінкам так легше народжувати.

"Якщо жінка мала при пологах безперервну партнерську підтримку, їй менше було потрібно втручань на 10%. Менше використання щипців на 25%. Менше кесарських розтинів на 30%. Жінки були більше задоволені своїми пологами", — каже доула.

Олена Дуда вже створила групу, де жінки обговорюють заборону партнерських пологів. Вони вже готують колективний позов до суду, аби на Львівщині знову дозволили партнерські пологи.

Що відомо

  • На Львівщині у березні заборонили партнерські пологи. Таке рішення прийняли через пандемію коронавірусу.
  • Також у пологових будинках обмежили відвідування породіль.
На початок