Тернопільські театральні вечори: історія режисера Леся Курбаса

Тернопільські театральні вечори: історія режисера Леся Курбаса

Лесь Курбас
Лесь Курбас. Суспільне Тернопіль

На початку 20 століття тернопільські театрали перебували на вістрі суспільно-політичного життя. Про це Суспільному в документальному серіалі "Мандрівка довоєнним Тернополем" розповів кандидат історичних наук Володимир Місько. У цій серії йдеться про історію театрального життя Тернополя, що подарувала місту перший професійний стаціонарний театр. А також про трагічну долю режисера, актора Леся Курбаса, який заснував "Тернопільські театральні вечори".

"Лесь Степанович Курбас — наш великий земляк, реформатор модерного театру Європи і світу. Лесь Степанович Курбас — новатор, режисер, мистецтвознавець найвищого ґатунку. Тернопільські театральні вечори — з’їхалися україномовні люди і почали робити вистави. Почали грати національну класику: "Наталку Полтавку", "Сватання на Гончарівці", Кропивницького "Дай серцю волю, заведе в неволю" й низку інших. З округи усі церковні хори, оці всі просвітянські організації почали з’їжджатися дивитися цей театр. Не в стодолі, а в народному домі", — говорить народний артист України В’ячеслав Хім’як.

Старий Скалат
Старий Скалат. Суспільне Тернопіль

Лесь Курбас закінчив гімназію у Тернополі. Далі – навчання у львівському університеті, віденському університеті та драматична школа при віденській консерваторії.

"Театр і всякі нові справи роблять романтики. Лесь Курбас був тричі романтик. Ну ви скажіть мені, будь ласка, хто через жінку стрілявся? Він стрілявся двічі. Тернопільські театральні вечори стають початком його успішної кар’єри як режисера. Успіх першої вистави "Наталка Полтавка" спричинив великий розквіт театрального життя у Тернополі з 1915 по 1917 рік. Тернопільські театральні вечори стали кроком до створення знаменитого театру "Березіль", — каже В’ячеслав Хім’як.

Лесь Курбас
Лесь Курбас. Суспільне Тернопіль

Лесь Курбас об’єднав навколо себе професійних акторів та аматорів. Це був перший театр, який заснував геніальний режисер. Про його діяльність довго замовчували за радянського періоду. Про невідомі сторінки життя Леся Курбаса можна дізнатися в його музеї-садибі в селі Старий Скалат на Тернопільщині.

Старий Скалат
Музей-садиба Леся Курбаса в селі Старий Скалат. Суспільне Тернопіль

Це дідова хата і мала батьківщина Олександра.

"Саме в цьому будинку пройшли дитячі та юнацькі роки Леся Курбаса. Ще маленьким і зовсім юним, семирічним хлопчиком із братом Нестором він вперше переступив поріг цього будинку. Пилип Іванович Курбас, дідусь Леся Курбаса, 48 років прослужив на парафії, священицькій парафії у селі Старий Скалат. У Тернопільських театральних вечорах Лесь Курбас був і директором, і режисером, і художником, і диригентом, і музикантом, і декоратором", — розповіла наукова співробітниця музею-садиби Леся Курбаса Ольга Василишин.

Ольга Василишин
Ольга Василишин. Суспільне Тернопіль

Мати та батько забороняли йти Лесю Курбасу тим шляхом, який вони колись обрали для себе, каже директорка музею-садиби Леся Курбаса Оксана Ковцун.

"Вони вже зрозуміли, яке складне життя вслужителів галицької Мельпомени. Лесь таємно навчався і цікавився театром. Тут він читав таємно літературу про театр. А коли він навчається у Відні, і коли йому дають гроші на навчання, він всі свої гроші витрачав на книги і на квитки до театру".

Оксана Ковцун
Оксана Ковцун. Суспільне Тернопіль

За словами Ольги Василишин, Лесь Курбас мав багато талантів.

"Це книга Леся Курбаса Макса Гальбе "Молодість". Його переклад із німецької. Він сам робив переклади і ставив ці переклади в своїх театрах на сцені. Цю книгу зберегла колишня акторка Леся Курбаса — Ганна Бегічева, яка була страшенно закохана в Леся Курбаса. Але він не відповів їй взаємністю. І вона настільки була вражена і розчарована, що залишила театр, виїхала до Москви. І як на зло Курбасу, в Москві створила українську театральну студію".

вистава
Вистава в Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка. Суспільне Тернопіль

Оксана Ковцун розповіла, що Курбас знав 10 європейських мов. Крім української і російської він знав польську, англійську, німецьку, французьку, норвезьку, знав грецьку, латину. Вільно володів ідишем. Він дуже багато читав. Із раннього дитинства, він був широкого масштабу, багатогранний митець.

"Вистави театру Курбаса були українською мовою. Актори агітували українських військових, які входили в російську армію. Актори театру опікувалися полоненими воїнами Українських січових стрільців. Успіх театру зумовив акумулювання значного на той час ресурсу, яким театрали хотіли поділитися. Вони хотіли робити важливі для суспільства речі. Підтримка українських полонених була однією із таких. Після приходу в Тернопіль німецьких військ театр зупинив роботу. За менше, ніж два роки, завдяки Тернопільським театральним вечорам глядачі побачили більше трьох сотень вистав, — каже Володимир Місько.

Володимир Місько
Володимир Місько. Суспільне Тернопіль

Життя Леся Курбаса обірвала куля чекіста.

"Його та драматурга Миколу Куліша приставляють одне до одного і вбивають однією на двох кулею. Вільний думками, він віддавався творчості. І жив у час, коли це було небезпечно. Чому більшовицька влада вбила Леся Курбаса? За те, що любив Україну. За те, що дивився вперед. Він бачив майбутнє. І його багато не розуміли, навіть серед колег і навіть серед театралів. Але Лесь Курбас зумів створити новий театр. Його прийомами досі користуються в усьому світі", — каже Ольга Василишин.

На початок