До України для обговорення гарантій безпеки прибуде місія ЄС — Боррель

До України для обговорення гарантій безпеки прибуде місія ЄС — Боррель

Боррель
. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель під час зустрічі голів МЗС Євросоюзу, 20 березня 2023 року. Фото: AP

На початку грудня до України прибуде місія Європейського союзу. Заплановано обговорення військової допомоги та гарантій безпеки.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

"На останній Раді Євросоюзу я отримав завдання від європейських лідерів розробити безпекові зобов'язання ЄС перед Україною. Ми працюємо над цим із країнами-членами. На початку місяця я відправлю в Україну місію, щоб обговорити з українцями наші пропозиції", — сказав він.

Голова дипломатії ЄС зазначив, що до Києва поїде заступник генерального секретаря з питань безпеки та оборони поїде до України і "представить пропозиції, які держави-члени все ще обговорюють". Боррель також заявив, що буде дуже радий, якщо зможе й сам поїхати в Україну.

Він наголосив, що пропозиції ЄС передбачатимуть ініціативу створити в Європейському фонді миру призначений для України розділ, і її представлять Раді ЄС у грудні.

20 жовтня почався перший раунд переговорів України та Франції щодо укладення двосторонньої угоди про гарантії безпеки, як це передбачено Спільною декларацією G7.

Декларація G7 про підтримку України

12 липня прем'єр Японії Фуміо Кісіда заявив, що лідери G7 погодили спільну Декларацію про підтримку України. Усі погодились, що односторонність і спроби змінити статус-кво силою є неприйнятними.

Кожна з країн-членів G7 працюватиме з Україною над конкретними довгостроковими зобов'язаннями й домовленостями у сфері безпеки.

У той же день Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція у спільній заяві оголосили, що долучаться до країн "Великої сімки" (G7) в питанні гарантій безпеки для України.

9 серпня Латвія приєдналась до декларації G7 щодо підтримки України, а 12 Греція стала 14-ю державою, що підтримала угоду.

Текст спільної Декларації G7 опубліковано на сайті президента України.

На початок