Чому на Рівненщині досі не позбулися монумента чекісту Островському

Чому на Рівненщині досі не позбулися монумента чекісту Островському

Ексклюзивно
Справа — паспорт пам'ятника Островському
На Рівненщині мають демонтувати пам'ятник Островському. Колаж: Суспільне Рівне/Фото: Google maps, паспорт пам'ятника

Пам'ятник Миколі Островському у Вілії на Рівненщині — єдиний з області втрапив у 50 "найбільш пріоритетних" монументів, які необхідно демонтувати найближчим часом. Це оновлений список від проєкту "Декомунізація. Україна", оприлюднений у Facebook.

Суспільне з'ясовувало, чому при прямому попаданні під закон про декомунізацію за вісім років його дії монумент Островському досі стоїть у Вілії, яким той пам'ятник був спочатку і чи демонтують його, попри спротив місцевих жителів.

Бюст на колоні замість бетонного погруддя

ЧекістЧекістами називали службовців Всеросійської надзвичайної комісії по боротьбі з контрреволюцією та саботажем‚ яка увійшла в історію з скороченою назвою ЧК. Історик Роберт Конквест визначав‚ що за вироками трибуналів ЧК лише у 1917-1922 роках було розстріляно 140 тис. громадян. Значне число цих жертв припадає на Україну. ЧК змінювала назви на ҐПУ‚ НКВС‚ МҐБ‚ КҐБ‚ але завжди залишалася каральним мечем більшовиків‚ спрямованим проти народу‚ зокрема українського. Лише підля відновлення незалежности України стали відомі суспільству і світові злочини ЧК та її наступниць‚ але викриття цих злочинів ще далеке до повного висвітлення. Микола Островський народився у 1904 році у Вілії, тоді ще Острозького повіту. Але радянська ідеологія подавала його як "полум'яного письменника, бійця, комуніста, автора безсмертних книг "Як гартувалася сталь", "Народжені бурею", які стали могутнім інструментом виховання молодого покоління".

Це вибірка з паспорта на пам'ятник, який спорудили у Вілії до 50-річчя чекіста — бетонне погруддя на прямокутному постаменті. Його взяли на облік як пам'ятку історії місцевого значення і був він на балансі колгоспу "Батьківщина Островського".

У Вілії на Рівненщині досі не демонтували монумент чекісту Островському
Фото: Суспільне Рівне

У Вілії на Рівненщині досі не демонтували монумент чекісту Островському
Облікова картка з паспорта, який надали Суспільному в Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Фото: Суспільне Рівне

У Вілії на Рівненщині досі не демонтували монумент чекісту Островському
Облікова картка з паспорта, який надали Суспільному в Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Фото: Суспільне Рівне

У паспорті цієї пам'ятки також зазначено, що в 1984 році погруддя Островського з п'єдесталом перенесли в Оженин і встановили на залізничній станції "Острог". Натомість у Вілії спорудили скульптурну композицію з бюстом Миколи Островського на верхівці колони.

У Вілії на Рівненщині досі не демонтували монумент чекісту Островському
Фото перенесеного в Оженин пам'ятника і його заміни у Вілії. Фото: Суспільне Рівне

Опис зробленої заміни у Вілії в паспорт не додали. Його на прохання Суспільного надав заступник директора Державного історико-культурного заповідника Острога Андрій Брижук:

"Це скульптурна композиція, присвячена радянському письменнику Миколі Островському — на металевій колоні височіє бюст, який зображує молоду людину з вільною зачіскою, віддзеркалюючи еру його творчості. Фоном бюсту є горельєф з героями і символами з пропагандистської літератури Островського. Скульптура виготовлена з міді, є пустою всередині, що додає їй легкості. Розташована на широкому газоні, оточеному адміністративними будівлями, колишнім гуртожитком, бібліотекою та будівлею музею".

За даними Андрія Брижука, автором пам'ятника, який у 1984 році спорудили у Вілії, є київський скульптор Анатолій Харечко.

Чекіст Островський і демонтований пам'ятник з Вілії

З 2015 року чекіст Микола Островський — у декомунізаційному списку Українського інституту національної пам'яті з коротким описом його справжньої діяльності:

"Радянський військовий та партійний діяч, письменник; учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом, служив у бригаді Котовського, 1 кінній армії та Частинах особливого призначення Чевоної армії (ЧОН), співробітник Ізяславської ЧК (1919-1921), секретар райкому комсомолу в Берездові та Ізяславі, секретар окружкому комсомолу в Шепетівці (1924); бригадний комісар Політуправління Червоної армії (1936)".

У 2017 році, на виконання законів про декомунізаціюЗакони про декомунізацію включають:— "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону використання їх символіки" — заборона нацистської та комуністичної символіки та публічного заперечення їх злочинів. Тобто знесення комуністичних пам'яток та перейменування громадських місць та об'єктів, пов'язаних з комунізмом.— "Закон про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті".— "Про вшанування перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945".— "Про доступ до архівів органів репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991", зі станції Оженин демонтували погруддя Миколи Островського.

Репортаж Суспільного

Знести скульптурну композицію чекіста у Вілії не дає статус пам'ятки, пояснила в коментарі Суспільному начальниця відділу культури і туризму виконавчого комітету Острозької міської ради Ольга Лозюк:

"Ми можемо зачіпати чи вносити зміни в пам'ятник тільки за умови, що він не має статусу пам'ятки історії або монументального мистецтва. Станом на сьогодні (14 листопада — ред.) Міністерство культури не зняло статус пам'ятки монументального мистецтва з пам'ятника Островському. Відповідні листи і клопотання надіслані в обласну державну адміністрацію, яка, своєю чергою, мала про це клопотати перед Міністерством культури".

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської ОДА Юрій Калітинський у червні 2023 року інформував Суспільне, що в Мінкульт надіслали перелік об'єктів культурної спадщини, які підпадають під дію Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки)". У тому списку — 87 об'єктів, серед яких два пам'ятники Островському: той, що у Вілії, і той, що в Оженині, демонтований ще в 2017 році.

Настрої селян і лист від заступника міністра

У 2023 році звернення щодо "демонтажу пам'ятника комуністичному злочинцю Островському Миколі Олексійовичу у Вілії" в Острозьку міську раду надсилав голова Товариства культурної спадщини "Заслав'є" Володимир Федотов, долучений до проєкту "Декомунізація. Україна". Й отримав відповідь.

У Вілії на Рівненщині досі не демонтували монумент чекісту Островському
Скрин: Острозька міська рада

Зокрема, у відповіді йдеться, що рішення про демонтаж пам'ятника у Вілії депутати Острозької міськради розглядатимуть у жовтні-листопаді. Станом на 15 листопада цього не сталося.

Натомість Ольга Лозюк повідомила:

"Громада Вілії категорично проти демонтажу пам'ятника — це результат спілкування зі старостами і лідерами громадської думки села, очільниками освітянських закладів. І так далі. Якби статус пам'ятника уже був знятий і ми б проговорювали його демонтаж, то ясно, що б велася інформаційна, роз'яснювальна робота із громадою. Я свідома того, що це комуністичний злочинець і він мусить бути демонтований. Але, як посадова особа, я не можу порушити закон про охорону культурної спадщини".

Начальник відділу управління культури і туризму Рівненської ОДА Юрій Калітинський, до якого Суспільне теж звернулося за коментарем з приводу пам'ятника Островському у Вілії, повідомив, що з Мінкульту отримали відповідь на надісланий навесні 2023 року запит з переліком об'єктів культурної спадщини області, які підлягають декомунізації:

"Переді мною лежить лист, підписаний заступником міністра, що до кінця року буде розглянуто і знято з обліку. Тоді ми чекаємо відповідний наказ про невключення його до державного реєстру. Там позитивна буде відповідь, бо Островський однозначно потрапляє під дію закону про декомунізацію. Тоді ми розпорядженням знімаємо його з обліку, направляємо в орган місцевого самоврядування, це Острозька міська рада, і все — пам'ятник демонтується".

Пам'ятник Миколі Островському у Вілії на Рівненщині, за версією проєкту "Декомунізація. Україна" — у 50 "найбільш пріоритетних" монументів, які необхідно демонтувати найближчим часом. Перелік оприлюднили у Facebook і, згідно з ним, наразі — це єдиний такий пам'ятник на Рівненщині.

На початок