Норвегія виділила €84,1 млн на гуманітарну допомогу українцям

Норвегія виділила €84,1 млн на гуманітарну допомогу українцям

Норвегія виділила 84,1 млн євро на гумдопомогу Україні
. Фото: Getty Images

Норвегія виділяє 1 мільярд крон (приблизно 84,1 млн євро або 89,8 млн доларів) на гуманітарну допомогу для України. Країна перерахує ці кошти спеціалізованим норвезьким організаціям.

Про це 13 листопада написало Міністерство закордонних справ Норвегії.

Гроші підуть Норвезькому Червоному Хресту, Норвезькій раді у справах біженців, Норвезькій церковній допомозі, Норвезькій народній допомозі, Карітасу НорвегіїОрганізація з допомоги в Норвегії та за кордоном від католицької церкви, організації "Врятуйте дітей Норвегії" та силам цивільної оборони NORCAP.

"Зараз українці у новій воєнній зимі. Майже 18 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги. Жорстока російська агресивна війна проти українського народу на повну силу триває", — каже міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде і наголосив, що його країна продовжить надавати допомогу українцям у скрутних умовах.

Серед іншого, допомога буде спрямована на:

  • забезпечення притулком, їжею, водою та належними санітарними умовами тих, хто втратив свої домівки;
  • освіту, охорону здоров'я та психосоціальну підтримку;
  • на захист цивільного населення.

Крім того, Норвегія також збирається активізувати зусилля задля розмінування України.

Норвезькі гуманітарні організації, які отримають додаткову грошову допомогу, мають багаторічні угоди про стратегічне партнерство з МЗС Норвегії. Кошти надаються в межах багаторічної програми "Нансена для України", якою керує Норвезька агенція співробітництва з міжнародного розвитку (Norwegian Agency for Development Cooperation, NORAD).

"Наші норвезькі гуманітарні колеги роблять неоціненну роботу з надання екстреної допомоги. Співпраця з українськими партнерами також робить Україну стійкішою та запобігає погіршенню гуманітарної ситуації", — зауважив голова норвезького МЗС.

Попереднього разу Норвегія виділяла так само 1 млрд крон (92,5 мільйона доларів за тодішнім курсом) гуманітарної допомоги.

Допомога Україні від Норвегії

12 липня міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам на полях саміту НАТО у Вільнюсі заявив передачу Україні двох систем NASAMS і тисячі безпілотників Black Hornet, які використовується для розвідки та ідентифікації цілей.

24 серпня влада Норвегії ухвалила рішення передати Україні зенітні ракети до комплексів IRIS-T, обладнання для розмінування, а також винищувачі F-16.

19 вересня стало відомо, що Норвегія в межах військової допомоги передасть Україні близько 50 гусеничних транспортерів M548 (NM199) для перевезення вантажів по бездоріжжю.

4 жовтня уряд Норвегії окреслив плани збільшити оборонний бюджет країни на 20% з акцентом на підтримку України.

11 жовтня країна ухвалила виділити Україні 200 млн норвезьких крон (близько 17,4 млн євро) на розмінування території.

18 жовтня в Міністерстві енергетики України повідомили, що норвезький уряд виділяє 1,5 мільярда крон для забезпечення імпорту газу та електроенергії в Україну через Європейський банк реконструкції та розвитку.

На початок