Норвегія планує збільшити оборонний бюджет на 20% з акцентом на підтримку України

Норвегія планує збільшити оборонний бюджет на 20% з акцентом на підтримку України

Норвегія
. Норвегія. Ілюстративне фото: Getty Images

Уряд Норвегії окреслив плани збільшити оборонний бюджет країни на 15 мільярдів крон (приблизно 1,7 мільярда доларів США), що на 20% більше поточного бюджету. У кошторисі враховано допомогу Україні.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре, передає BNN Breaking.

Пропонований бюджет у розмірі 90,8 мільярда крон (приблизно 10,2 мільярда доларів США) на 2024 рік буде розподілено на три ключові напрями: посилення можливостей оборонних сил, підтримка України та подальше зміцнення обороноздатності країни. На військову підтримку України пропонується спрямувати близько 7,5 млрд крон.

Державний бюджет на 2024 рік представлять у п'ятницю, 6 жовтня.

Збільшення оборонного бюджету розглядається як крок до нового довгострокового плану для сил оборони, завершення якого планується завершити у 2024 році. У рамках цього плану Норвегія оголосить про своє зобов’язання досягти 2% ВВП для інвестицій в оборону до 2026 року. Поточні витрати на оборону країни становитимуть трохи більше ніж 1,4% ВВП.

12 липня міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам на полях саміту НАТО у Вільнюсі заявив, що Норвегія передасть Україні дві системи NASAMS і тисячу безпілотників Black Hornet, які використовується для розвідки та ідентифікації цілей.

На початок