У Тернополі рідні військовослужбовців вийшли на мітинг: що вимагають

У Тернополі рідні військовослужбовців вийшли на мітинг: що вимагають

Вдруге у Тернополі вийшли на мітинг рідні військовослужбовців, аби привернути увагу до законопроєкту про строки військової служби.

Про це Суспільному повідомила координаторка акції Вікторія Заєць.

Театральний майдан
Люди тримають у руках плакати. Суспільне Тернопіль

За її словами, на Театральний майдан прийшли 35 людей з плакатами. Також під час акції вони планують використовувати кольоровий дим.

Мітинг
Організаторка роздає капсули з кольоровим димом учасникам мітингу. Суспільне Тернопіль

Люди вимагають, щоб військові мали змогу демобілізуватися за бажанням після 18 місяців служби. Крім того, згідно законопроєкту, демобілізовані військові не повинні підлягати мобілізації протягом 5 років з дня звільнення зі служби за призовом під час мобілізації.

Мітинг
Учасники мітингу. Суспільне Тернопіль

Мітингувальники вигукують: "Демобілізація", "Вимагаємо терміни служби".

Вікторія Заєць
Вікторія Заєць. Суспільне Тернопіль

Офіцер запасу і ветеран російсько-української війни Валерій Репіленко про цей законопроєкт каже так:

"Я, в цілому, погоджуюсь із законопроєктом 9142, але він сирий. Власне кажучи, не може бути такого поняття, як надання 5 років після звільнення зі строкової служби. Це абсолютно не відповідає нашим реаліям, бо у нас іде війна. Це просто не відповідає дійсності. На мою думку, треба забрати такий термін, як 5 років, а надати йому право на відпочинок не більше 12 місяців, наприклад. Все, цього достатньо. Тому, моя думка — "5 років" забрати, а поставити "1 рік". Захищати державу — це не право. Це обов’язок".

Мітинг
Мітинг на Театральному майдані. Суспільне Тернопіль

"Я навчаюся в ЗУНУ і в мене на війні зараз тесть. Він там знаходиться від початку повномасштабного вторгнення, з 25 лютого, і жодного разу не був у відпустці. Я б хотів, аби провели хоча б ротацію, не кажу вже демобілізацію, бо на нього вдома чекають троє дітей. Йому теж потрібно бути тут, аби їх ростити", — розповів 20-річний Андрій Дунець.

Мітинг
Андрій Дунець. Суспільне Тернопіль

На майдані за порядком стежать правоохоронці, повідомляють наші кореспонденти.

"Ми вимагаємо, щоб наша влада прийняла законопроєкт 9142, для того, щоб була демобілізація військових після 18 місяців служби за власним бажанням. Наша мрія — це просто щоб скільки він відслужив, стільки хай відпочине. Зайдіть у кафе в п’ятницю ввечері — повірте, я вам знайду, хто там буде воювати. Так само у фітнес-клубах я бачу це щодня", — каже Вікторія Заєць.

"Мій чоловік з березня 2022 року на війні й хотілося б, щоб дитина росла з батьком, а не без нього. Дві відпустки на рік для них — це дуже мало. Вони постійно втомлені, вони постійно в окопах, заміни немає. Холод собачий, дощ. Відпочити дають два дні, за ці два дні просто нереально поспати, помитися", — говорить учасниця акції Марія Пасемник.

мітинг на майдані
Марія Пасемник з донькою. Суспільне Тернопіль

Попередня така акція відбулась під будівлею обласної військової адміністрації 27 жовтня. Тоді під час акції Вікторія Заєць збирала підписи для звернення до Президента України та Верховної Ради.

"Підписів тоді назбирали понад 500, звернення направили й отримали відповідь від Офісу президента, що воно зареєстроване", — каже жінка.

До кінця акції на Театральному майдані в ній взяло участь близько 50 людей, повідомила Вікторія Заєць.

Заступник начальника тернопільського районного управління поліції Іван Рибчак повідомив, що сьогодні на Театральному майдані під час мітингу люди порядок не порушували.

Нагадаємо, 5 листопада, вчетверте під міською радою в Тернополі відбулася акція "ЗСУ в першу чергу".

На початок