Жінки Дніпра отримають мінігранти на розвиток бізнесу: які проєкти пропонують та скільки грошей можуть дати

Жінки Дніпра отримають мінігранти на розвиток бізнесу: які проєкти пропонують та скільки грошей можуть дати

Салон краси, швейна майстерня або художня школа. У Дніпрі, у просторі "ВОНАхаб", презентували проєкти на мінігранти серед жінок, які хочуть створити власний бізнес. Координаторка Олена Кучерук розповіла Суспільному: гранти на 30 тисяч гривень дають на реалізацію проєктів постраждалим від домашнього або гендерно зумовленого насильства, а також вимушеним переселенкам. Заявки подали 34 жінки, з них троє отримають фінансову підтримку.

У Дніпрі презентували проєкти на мінігранти для підтримки економічної спроможності жінок
Інна Івінська. Фото: Суспільне Дніпро, Юрій Тинний

Серед учасниць майстриня Інна Івінська. Розповідає: 15 років вона створює ляльки-мотанки. Починала свою роботу вдома, але 14 січня 2023-го року російська ракета знищила її квартиру на житловому масиві Перемога.

"Багато чого було набуто: й ідеї всі записані, і фотографії. Важко було, я навіть не могла купувати матеріал. Фізично було важко навіть купувати на нові ляльки. Але цей етап пройшов", — каже вона.

За пів року після трагедії мисткиня повернулася до своєї справи та почала проводити майстер-класи. Каже, вони поєднують в собі народні традиції та арттерапію. Зараз планує розвивати соцмережі та в майбутньому створити свою школу.

"Моя мета — це перехід моєї творчої діяльності на якісний та професіональний рівень", — зазначає вона.

У Дніпрі презентували проєкти на мінігранти для підтримки економічної спроможності жінок
Олена Кучерук. Фото: Суспільне Дніпро, Юрій Тинний

Координаторка проєкту Олена Кучерук говорить, що гранти на 30 тисяч гривень дають на реалізацію проєктів жінкам, які постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, а також вимушеним переселенкам, які хочуть відновити бізнес.

У Дніпрі презентували проєкти на мінігранти для підтримки економічної спроможності жінок
Людмила Винник презентує свій проєкт. Фото: Суспільне Дніпро, Юрій Тинний

Заявку подала й Людмила Винник. Жінка евакуювалася з Херсонської області. З 2014 року там оформлювала інтер’єри повітряними кульками. Останнє замовлення жінка виконала 24 лютого 2022 го року.

Зараз Людмила хоче поновити свою справу. Для цього, каже, треба наново купувати обладнання.

"Я взагалі вважала, що свята закінчились, що більше людям не потрібні ні кульки й така ситуація в країні війна. Учора я вперше за півтора року в руки взяла кульки, зробила виріб на презентацію. Майже до ранку робила... Це мені настільки подобається, стільки натхнення додає, що я навіть забула, що війна", — розказала переселенка.

Презентацію проєктів на мінігранти проводять вдруге, каже координаторка Олена Кучерук. Їх підтримують міжнародні фонди. Цього разу заявки подали 34 жінки, з них троє отримають фінансову підтримку.

Переможців проєкту оголосять наступного тижня.

Поліна Паламарчук

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок