Удар по автівці поліції у Дворічній, кадрові зміни в ОВА. Головні новини Харкова та області 8 листопада: хроніка

Удар по автівці поліції у Дворічній, кадрові зміни в ОВА. Головні новини Харкова та області 8 листопада: хроніка

Пам'ятник Сковороді у Харкові
. Пам'ятник Сковороді у Харкові, 4 листопада 2023 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 8 листопада 2023 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

"Погрожував матері фізичною розправою". У Харкові чоловіка засудили за домашнє насильство

Дзержинський районний суд Харкова визнав винним 45-річного чоловіка в домашньому насильстві над матір'ю. Засуджений проведе за ґратами п'ять років.

Про це 8 листопада повідомили у пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

"Житель Борової, який раніше притягався до кримінальної відповідальності, під час іспитового строку систематично вчиняв домашнє насильство над матір'ю. Він погрожував фізичною розправою, ображав і принижував її", — йдеться у повідомленні.

"Ми засинали під вибухи, вже звичка". Евакуйовані з Куп'янська-Вузлового розповіли про життя у прифронтовому селищі

З початку оголошеної примусової евакуації з 66 населених пунктів Куп'янського району виїхала 201 дитина з родиною. Серед тих, хто евакуювався, Павло Мякішев із сином Кирилом. Родина виїхала з прифронтового селища Куп'янська-Вузлового, яке перебуває під постійними російськими обстрілами.

За час повномасштабної війни з Куп'янська-Вузлового батько-одинак з сином не виїжджали. У селищі жили у п'ятиповерхівці, яка лишилась цілою.

Порушення прав людини. Як звернутися в харківський Офіс омбудсмана

Харківська область перша за кількістю звернень в Україні щодо порушень прав людини. Їх близько 7 тисяч і це майже вдвічі більше за аналогічний період минулого року.

З чим працюють у харківському Офісі уповноваженого Верховної ради з прав людини та як звернутися за консультацією, якщо порушуються якісь із конституційних прав і свобод — слухайте в ефірі Українського Радіо Харкова.

Синоптики попереджають про значний дощ вночі на 9 листопада

Штормове попередження оголосили о 20:30 для півдня Харківської області в обласному гідрометеоцентрі.

"З 20:30 зі збереженням вночі 9 листопада на півдні області очікується значний дощ (I рівень небезпечності, жовтий)", — йдеться у повідомленні.

У районі Синьківки українські військові відбили шість атак РФ — Генштаб

На Куп'янському напрямку російські війська намагалися атакувати українські позиції в районі Синьківки, Сили оборони відбили шість атак, повідомили в Генштабі.

Під артилерійськими та мінометними ударами на Куп'янському напрямку опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове.

На Слобожанському напрямку під обстріли потрапили: Козача Лопань, Вовчанськ, Ветеринарне.

Де у Харкові можна набирати питну воду: результати досліджень

У Харкові вода тільки в одному джерелі з 11 перевірених відповідає санітарним нормам.

Дослідження води проводили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб за дев'ять місяців 2023 року.

За даними центру, питну воду можна набирати тільки з джерела у Саржиному Яру.

Поховання в траншеях на кладовищі у Харкові: скількох людей перепоховали за рік

Понад рік минув від часу, коли стало відомо, що від початку вторгнення на 18-му кладовищі у Харкові людей ховали у траншеях, поклавши тіла у мішки.

На 31 жовтня 2023 року перепоховали 153 людей, відповів на запит Суспільне Харків директор комунального підприємства "Ритуал" Ігор Ляхов.

За його даними, перепоховати ще треба 1182 останки.

"Перепоховання останків померлих похованих на 120 та 124 кварталах міського кладовища №18 будуть здійснені в межах фінансування з урахуванням поточної завантаженості підприємства", — йдеться у відповіді КП "Ритуал".

Оголосили підозру поліцейському, який на смерть збив 15-річну дівчину під Харковом 2 серпня

У Харкові поліцейському з Києва оголосили підозру: за даними слідства, 2 серпня він збив 15-річну Альбіну Харченко, внаслідок травм вона померла. За висновками експертизи, він не зменшив швидкість при наближенні до пішохідного переходу.

Про це повідомила пресслужба Харківської облпрокуратури.

Військовий ПДФО з місцевих бюджетів перенаправлять на потреби армії

Рада схвалила законопроєкт, який перенаправить військовий ПДФО з місцевих бюджетів на потреби армії. Загалом перерахують 214,7 мільярда гривень.

Частину грошей передадуть Держспецзвʼязку на дрони, ще частину — Мінстратегпрому для виробництва боєприпасів та зброї, а також військовим частинам.

Нагадаємо, раніше міський голова Харкова Ігор Терехов говорив, що у разі прийняття законопроєкту, бюджет міста у 2023 році недоотримає 650 млн гривень, а у 2024 році — майже 3,5 млрд гривень

Харків'янина підозрюють в організації схеми продажу азійським замовникам партії запчастин до авіадвигунів

За даними СБУ, ці комплектуючі раніше були викрадені з промислового гіганта "Мотор Січ". У результаті заходів у Києві, Харкові, Одесі та Запоріжжі затримали організатора і двох його спільників, повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідчих, деталі планували переправити через Одещину до однієї з країн Східної Азії через невизнане Придністров’я. Їх фігурант справи сховав в у технологічних порожнинах власного авто, кажуть в СБУ.

"Для переправлення продукції зарубіжним клієнтам ділки планували вивезти її за межі України з приховуванням від митного контролю. Крім того, у такий спосіб зловмисники хотіли вивезти з України радіолокаційний блок для винищувачів МіГ-29, який використовується для розпізнавання літаків у режимі "свій-чужий" системою ППО", — сказано у повідомленні.

СБУ затримала чоловіків, які хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29: його викрали з "Мотор Січі"
Комплектуючі, які хотіли вивезти з України. Фото: СБУ

За даними слідства, організатором "схеми" виявився комерсант з Харкова. Для пошуку закордонних клієнтів він розміщував "рекламні" оголошення про авіакомплектуючі на спеціалізованих інтернет-ресурсах.

Чоловікам повідомили про підозру у порушенні порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Ситуація на Лимано-Куп'янському напрямку

Упродовж доби на Лимано-Куп'янському напрямку ліквідовані 112 російських військових та знищені 48 одиниць техніки РФ у дев'яти боях, повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю командування сухопутних військ Володимир Фітьо.

За його словами, російські війська 7 листопада 703 рази обстріляли Лимано-Куп'янський напрямок й завдали 13 авіаційних ударів, а також дев'ять разів використовували дрони-камікадзе

Суд у справі про демонтаж колій на Весніна: як пройшло засідання

8 листопада відбулося чергове засідання у справі про демонтаж трамвайних колій на вулиці Весніна. Позивачі наполягають, що рішення прийняли незаконно. У міськраді стверджують, що колії вирішили прибрати у комунальному підприємстві "Міськелектротранссервіс", бо вони були пошкоджені внаслідок російських обстрілів у 2022 році.

Адвокат позивачів просив долучити комунальне підприємство "Міськелектротранссервіс" як співвідповідача. Суд відхилив клопотання.

Суд оголосив перерву до 21 листопада. За цей час позивачі мають письмово пояснити, чому вони хочуть залучити у справу департамент інфраструктури як співвідповідача, а "Міськелектротранссервіс" як третю особу.

9 листопада: погода на Харківщині

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі невеликий дощ, на південному сході області помірний дощ. Вдень без істотних опадів;
  • Вітер вночі південно-західний, вдень північно-західний, 9-14 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 5-10° тепла, вдень 6-11° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: протягом доби 7-9° тепла.

В Харківській ОВА підтвердили звільнення з посади Олександра Скакуна

Про це повідомила пресслужба обладміністрації вранці 8 листопада.

"Перший заступник голови Харківської ОВА Олександр Скакун був звільнений з посади 7 листопада 2023 року, про що було підписане відповідне розпорядження", — сказала Суспільне Харків речниця керівника ОВА Олега Шаповал.

Сам Олександр Скакун у коментарі Суспільне Харків сказав, що про своє звільнення дізнався з публікацій в ЗМІ.

"Про звільнення я прочитав у пресі. Я не бачив рішення. Я не знаю причину. Зі мною ніхто поки не зв'язувався, юристи не доводили до мене рішення", — сказав Скакун.

Олександра Скакуна, який з 18 лютого 2022 року обіймав посаду першого заступника керівника Харківської обладміністрації, звільнили з посади

Про це повідомила пресслужба обладміністрації вранці 8 листопада.

"Перший заступник голови Харківської ОВА Олександр Скакун був звільнений з посади 7 листопада 2023 року, про що було підписане відповідне розпорядження", — сказала Суспільне Харків речниця керівника ОВА Олега Шаповал.

Росіяни у Дворічній вдарили по слідчо-оперативній групі, яка їхала затримувати колаборантів

Про це повідомив керівник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"В машині їх їхало троє — дільничний на пасажирському сидінні та оперативник за кермом. Дрона ніхто не бачив, але характерний звук не залишав сумнівів в тому, що вони мішень. Спочатку спробували відірватися, але швидко зрозуміли, що цього зробити не вдасться. Першим зорієнтувався водій, каже Микола Харченко", — сказано у повідомленні.

"Ми вистрибнули за долі секунд до того, як дрон скинув гранату. Вона поцілила в задню частину автомобіля, а водій стрибав останнім, фактично вже в момент влучання", — цитує Болвінов поліцейського Миколу Харченка

За даними Болвінова, у Харченка та в його колег контузії.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Володимира Тимошка:

  • У Дворічній під час обстрілу поранені троє поліцейських. Росіяни вкотре знищили приватні будинки, гаражі, автівки;
  • Внаслідок обстрілу загарбниками селища Куп’янськ-Вузловий з "Урагану" загинув цивільний;
  • Російські війська завдали ударів з різних видів озброєння по Вовчанську. Знищені та пошкоджені будинки місцевих мешканців, зайнялася пожежа на складі приватного підприємства, горіли господарчі споруди;
  • За добу поліцейські здійснили 17 оглядів місць подій, внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 11 воєнних злочинів.

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

На Слобожанському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів РФ зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове, Вовчанськ, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

Житель Коротича отруївся чадним газом під час пожежі

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Пожежа виникла о 13:06 7 листопада, горів приватний будинок на площі 60 кв. м.

"Постраждав власник будинку, з отруєнням чадним газом його було госпіталізовано до обласної лікарні. Пожежу було локалізовано о 13:45 та ліквідовано о 15:15", — сказано у повідомленні.

У Вовчанську сталися дві пожежі внаслідок обстрілів РФ за добу

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

  • Близько 21:00 у результаті ударів горіли конструктивні елементи господарчої споруди на площі пожежі 50 кв. м;
  • О 22:10 знову обстріляли Вовчанськ. В результаті ударів горіли господарчі речі в ангарі на площі пожежі 30 кв. м.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 8 листопада: ситуація на Харківщині

На 06:00 8 листопада Генштаб повідомив:

  • Авіаційних ударів зазнали Петропавлівка, Іванівка, Піщане, Пролетарське Харківської області;
  • В зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп’янському напрямку РФ вела безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області, де ЗСУ відбили шість атак РФ.

Трамваї №16, 16А 8 листопада змінять маршрут

Рух трамваїв на вул. Шевченка, на ділянці від розворотного кола "Журавлівський гідропарк" до вул. Героїв Праці, та на вул. Героїв Праці, на ділянці від вул. Шевченка до вул. Академіка Павлова, припинять з 10:00 до 15:00 8 листопада, повідомила пресслужба міської ради.

У цей час трамваї курсуватимуть так:

№16, 16А: розворотне коло "Салтівське" — просп. Тракторобудівників — вул. Героїв Праці — вул. Академіка Павлова — в’їзд Семиградський — вул. Віринська — вул. Мойсеївська — вул. Шевченка — розворотне коло "Журавлівський гідропарк".

Погода на 8 листопада на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі без істотних опадів, місцями туман. Вдень значний дощ;
  • Вітер південно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі 2-7° тепла, вдень 8-13° тепла;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 4-6° тепла, вдень 10-12° тепла.
На початок