На Буковині деякі селища зможуть стати містами: що про це кажуть голови громад

На Буковині деякі селища зможуть стати містами: що про це кажуть голови громад

На Буковині деякі селища зможуть стати містами: що про це кажуть голови громад
. Селище на Буковині, фото ілюстративне. Джерело: Суспільне Чернівці

В Україні з січня ліквідують статус "селище міського типу" й смт стануть селищами. Водночас частина зможе отримати статус міст – для цього мають мати понад 10 тисяч жителів, а інфраструктура має відповідати вимогам міської. Це передбачає закон, який вносить зміни до адміністративно-територіального устрою країни. Його 24 жовтня підписав президент.

В області є селище Красноїльськ, яке може претендувати на статус міста. А село Мамаївці неподалік Чернівців за кількістю населення може стати селищем. Суспільне Чернівці запитало у голів громад, чи планують змінювати статуси населених пунктів та що це дає.

Прикордонне селище міського типу Красноїльськ має населення у 11 тисяч жителів. За новим законом Красноїльськ зможе претендувати на статус міста, якщо у громаді виявлять таке бажання.

У випадку, якщо залишиться селищем, матиме більше грошей – освітньої субвенції, раніше смт їх не доотримували на відміну від сіл. Для міст – субвенція менша, однак статус міста є вищим і закріплює рівень розвитку, якого досягла громада. За словами голови Красноїльської громади Степана Драгуна, остаточне рішення прийматимуть на громадських слуханнях.

"По критеріях ми тягнемо на те, що отримати статус міста, є інфраструктура, соціальні об’єкти. Якщо бути селищем, то отримаємо більше освітньої субвенції, більше грошей на інфраструктуру. Ми у 2016 році створили нашу громаду, то ми були селище й не попали під ті критерії, як села, й не отримали гроші на інфраструктуру", — каже Драгун.

Село Мамаївці поблизу Чернівців — центр Мамаївської громади. Тут проживає майже 6 тисяч жителів. За новим законом, такий населений пункт може претендувати на статус селища. Наразі чекають всіх підзаконних актів, щоб докладніше вивчити зміни, каже голова Мамаївської громади Наталія Катрюк.

За її словами, жителі Мамаївців — практично міське населення, бо до обласного центру дев'ять кілометрів. Водночас у селі є фермерські та селянські господарства.

"Єдине, що можу акцентувати, що в законі є такий термін як поселення. У нас є так звані дачні будинки, які випадали з адресного господарства з будь-якої громади. Сьогодні цей закон дає можливість узаконити ці будівлі, вивести в одне адресне підприємство, обліковувати та розуміти, що в тебе на території є таке поселення дачних будинків, де є люди, де є господарі, які несуть однакову відповідальність за порядок за благоустрій", — каже Катрюк.

Що змінює закон

До прийняття закону адміністративно-територіальний устрій в Україні регулювався законом радянського зразка, який не відповідає нинішнім потребам. За словами радниці голови Асоціації міст Оксани Продан, тепер у законі прописані механізми для громад та їхніх жителів, щоб впорядкувати межі населених пунктів, змінити їхній статус чи перейменувати за необхідності.

"Саме цей закон передбачає, що селища належать до тієї самої категорії, що сільські громади. Тоді вони отримують право на розрахунок саме за тією формулою субвенції з державного бюджету, і в них виходить є більші можливості, більше грошей, ніж у міських громад. Для сільських громад формула інакша і вона дає можливість більшу отримувати допомогу з державного бюджету", — каже Продан.

Рішення про зміну статусу прийматимуть у кожній громаді окремо. За словами Продан, не завжди громади приймають рішення виключно на користь грошей. На її думку, громади, яким не потрібна субвенція, бо у громаді є бізнес, підприємства, сплачують податки, стануть містами.

"А ті, кому субвенція потрібна, вони її отримають. Тому що досі у них не було такого права. Вони були селищами міського значення, не могли отримувати ту субвенцію, на яку сьогодні мають право, тому що мешканці не отримують додаткових послуг", — каже Продан.

Закон стане чинним у січні 2024-го. Смт стануть селищами автоматично, водночас якщо захочуть змінити статус – потрібно буде звернутись до Верховної ради, де прийматимуть рішення. Відповідно до закону, у селах мало б проживати від 2 тисяч до 5 тисяч людей, у селищах до 10 тисяч, у містах – понад 10 тисяч.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок