Перші модульні укриття на Рівненщині: де їх встановили, скільки коштують та які вони всередині

Перші модульні укриття на Рівненщині: де їх встановили, скільки коштують та які вони всередині

Модульні укриття у Тараканові
. Фото: Віталій Коваль

На Рівненщині у Тараканівській громаді на території ліцею та дитсадка встановили два модульні укриття, які розмістили під землею. Такі сховища — перші в області, вони дали змогу навчатися дітям не тільки дистанційно, а й у закладах освіти. Громада виділила на встановлення укриттів понад чотири мільйони гривень.

Про це Суспільному розповіла голова Тараканівської громади Наталія Сорочинська.

Модульне укриття на території тараканівського ліцею може вмістити понад сто учнів, загалом у закладі навчаються 232 дитини. Інше укриття, яке встановили на території дитячого садочка, розраховане на 50 дітей.

Модульне укриття, сховище
Фото: Віталій Коваль

Раніше ці заклади не мали власних захисних споруд, через це виникали проблеми з організацією навчального процесу. Після встановлення модульних укриттів учні поєднують онлайн та офлайн навчання.

"Близько навіть не було ніяких укриттів. В ліцеї та дитячому садочку не було можливості дотримуватись правил двох стін, тому що перекриття даху дерев'яне. Наша обласна адміністрація і департамент освіти наголошували, що є такі підприємства, які випускають модульні укриття. Вирішили спробувати, бо вихід був тільки один — дітям потрібно вчитися і запускати садочок. Все зважили та вирішили виставити тендери. Грошей у нас було небагато, але якщо порахувати — це досить економно. Якщо будувати нове — це обійшлося б у 25-30 млн", — розповіла голова Тараканівської громади.

Громада відкрила два тендери — на встановлення та придбання модульних укриттів. За словами Наталії Сорочинської, укриття, транспортування та встановлення обійшлося у понад чотири мільйони.

Укриття
Фото: Віталій Коваль

Модульні укриття розмістили під землею. Конструкції з'єднанні між собою бетонними блоками, а з обох боків – броньовані двері. Усередині встановили обігрівачі та облаштували біотуалети.

"Модульні укриття можна було встановити й на землі, і під землею. Радилися з ДСНС, дійшли висновку, що якщо ми маємо таке брати, то потрібно робити підземне укриття, бо це безпечніше. Воно модульне, воно збирається. Дуже багато коштує доставка цих конструкцій, тому виставляли тендер разом з перевезенням. Окремо ми оголошували тендер на встановлення, бо нам треба було це все викопати й встановити", — сказала Наталія Сорочинська.

Також голова Тараканівської громади додала, що наразі вони розглядають можливість придбати модульні укриття й для інших навчальних закладів громади.

Як повідомили Суспільному в пресслужбі ОВА, такі модульні укриття у Тараканові — перші в області.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок