Біатлон: Кубок IBU
Біатлон: Кубок IBU
Юрай Санітра – про заключний етап підготовки до сезону Кубка світу, стан біатлоністів і відновлення Підручного

Юрай Санітра – про заключний етап підготовки до сезону Кубка світу, стан біатлоністів і відновлення Підручного

Ексклюзивно
Юрай Санітра – про заключний етап підготовки до сезону Кубка світу, стан біатлоністів і відновлення Підручного
. Юрай Санітра. Фото Євгенія Каранова / Суспільне Спорт

Ексклюзивний коментар тренера чоловічої збірної України з біатлону для Суспільне Спорт.

Збірна України з біатлону завершує підготовку до нового сезону Кубка світу. Стартовий етап розпочнеться вже наприкінці листопада у шведському Естерсунді — з 25 листопада до 3 грудня пройдуть перші 10 гонок сезону.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Кубка світу з біатлону. Дивіться всі гонки сезону наживо на сайті і телеканалі Суспільне Спорт, а також на місцевих каналах Суспільного.

До старту сезону збірна України з біатлону готується без Дмитра Підручного. Лідер збірної України зазнав травми ліктя перед стартом літнього чемпіонату світу, і хоча вже готується індивідуально, на першому етапі в Естерсунді не виступить. А на початку листопада тренер Юлії Джими Урош Велепець повідомив про пропуск біатлоністкою стартового етапу сезону через хворобу.

Заключний збір чоловіча збірна України з біатлону проведе у фінському Контіолахті, де перебуватиме до 22 листопада, після чого вирушить до Естерсунду. За словами Санітри, на останньому етапі підготовки беруть участь вісім біатлоністів: Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Тищенко, Тарас Лесюк, Денис Насико, Віталій Мандзин та Руслан Ткаленко.

Перед заключним етапом підготовки Юрай Санітра дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому розповів про стан біатлоністів, прогрес у відновленні Дмитра Підручного. Крім цього, тренер відзначив, що на етапах Кубка IBU стартуватиме п'ять, а не шість біатлоністів попри завоювану максимальну квоту за результатами попереднього сезону.

  • Про заключний збір у Контіолахті

"Плануємо бути тут до 22 листопада. Наприкінці збору тут будуть цікаві змагання (18-19 листопада), гран-прі Контіолахті, де плануємо виступити. Це один з останніх тестів перед стартом сезону. Там виступатимуть не лише спортсмени, але й команди. Приїде й команда "Б", бачитиму на одному старті всіх спортсменів, які можуть виступити на старті Кубка світу та Кубка IBU.

Але я вже попередньо знаю основу команди на Кубку світу, бо це не робиться з двох стартів. Знаю спортсменів, які у мене є, на якому рівні вони знаходяться. Це для того, щоб вони отримали більше змагальної практики. Звичайно, що дивитимуся на стан, але щоб не було розуміння, що це відбір на Кубок світу".

  • Про перший етап сезону в Естерсунді
"На першому етапі Кубка світу жорстка програма. За 10 днів — шість стартів, тому я планую там зібрати шість спортсменів, щоб робити ротацію. Є база спортсменів, як і у минулому році. Коли немає Підручного на першому Кубку світу, будемо вибудовувати команду, яка виступала у попередньому сезоні: Дудченко, Прима, Цимбал, а далі побачимо".
  • Про участь Віталія Мандзина на підготовчому зборі

"Мандзин готується з нами на перспективу. Не лише на юніорські старти, я його готую з перспективою на майбутні роки, щоб з нього був спортсмен. На цей час він дивує мене відношенням до тренувань, тим, як із ними йому вдається впоратися. Покращив у порівнянні з попереднім роком впевненість щодо руху на трасі і на стрільбі".

Віталій Мандзин дебютував на рівні Кубка світу у попередньому сезоні, але ще не здобував залікових очок у гонках
Віталій Мандзин дебютував на рівні Кубка світу у попередньому сезоні, але ще не здобував залікових очок у гонках. Віталій Мандзин. Фото: Pavlo Zarovetskyi
  • Про шанс для Руслана Ткаленка

"Ткаленко треба зрозуміти, що йому треба використати цю можливість, коли Підручний не може виступати на старті сезону. Він отримав шанс приєднатися до команди "А", готуватися. Будемо дивитися, як він себе покаже, бо зі свого досвіду знаю, що після літньої підготовки до листопада-грудня підходив не так, як треба, у плані фізичної форми. У Ткаленка є гарна можливість потрапити до основної команди, якщо добре себе покаже".

  • Про комунікацію з командою "Б" та юніорами
"Спілкуюся з ними, обговорюємо плани підготовки. Команда "Б" перебуває у Вуокатті, десь 12 листопада також приїдуть до Контіолахті, де буде перший Кубок IBU (5 грудня). Там три спортсмени: Грущак, Борковський, Боровик, з нашої команди залишим двох спортсменів на перший етап. А після Естерсунду, з врахуванням повернення Підручного, залишимо ще одного спортсмена на етапах Кубку IBU, що відбудуться у Швеції та Норвегії. На етапах Кубка IBU виступатиме п'ять, не шість спортсменів, хоча ми завоювали [більшу квоту] у минулому році".
  • Про відновлення Дмитра Підручного

"Щодо Підручного — можу сказати, що він матиме індивідуальну програму з 2 листопада в Обертілліаху. Якщо все буде відбуватися відповідно до моїх побажань, він приєднається до команди на другому етапі Кубка світу в Гохфільцені.

Йдемо крок за кроком. Він виконав хорошу роботу на зборі в Сянках, я задоволений тим, який результат він продемонстрував на функціональному тесті в Києві. Його фізичний стан на дуже хорошому рівні, але щось планувати ще рано. Треба почекати, коли він на 100% буде виконувати всю тренувальну роботу. До того часу може виконувати практично все, єдина проблема — стрільба лежачи, де ще лікоть йому заважає займати відповідне положення".

Дмитро Підручний двічі фінішував у топ-10 на чемпіонаті світу з біатлону у попередньому сезоні
Дмитро Підручний двічі фінішував у топ-10 на чемпіонаті світу з біатлону у попередньому сезоні. Dmytro Yevenko / biathlon.com.ua

Збірна України з біатлону: що відомо

  • Старт нового біатлонного сезону відбудеться в шведському Естерсунді – перша гонка Кубка світу пройде 25 листопада. А в фінському Контіолахті 30 листопада розпочнеться Кубок IBU.
  • Збірна України з біатлону — і чоловіча, і жіноча – матиме квоту в п'ять атлетів на старті особистих гонок на етапах Кубка світу.
  • У попередньому сезоні збірна України з біатлону не посіла жодного подіуму на гонках Кубка чи чемпіонату світу.
На початок