Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
Юлія Джима, найімовірніше, пропустить стартовий етап Кубка світу з біатлону: у чому причина

Юлія Джима, найімовірніше, пропустить стартовий етап Кубка світу з біатлону: у чому причина

Ексклюзивно
Юлія Джима, найімовірніше, пропустить стартовий етап Кубка світу з біатлону: у чому причина
. Юлія Джима. Фото: Biathlon.com.ua / Dmytro Yevenko

Лідерка збірної України з біатлону ризикує не виступити на першому етапі Кубка світу.

Юлія Джима, найімовірніше, пропустить стартовий етап Кубка світу з біатлону, що відбудеться з 25 листопада до 3 грудня у шведському Естерсунді. Про це розповів тренер біатлоністки Урош Велепець в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Кубка світу з біатлону. Дивіться всі гонки сезону наживо на сайті Суспільне Спорт

Причина можливого пропуску Джимою етапу в Естерсунді стала хвороба. Біатлоністка захворіла, перебуваючи на підготовчому зборі в Обергофі, після чого вирішила не змагатися на стартовому етапі.

"Перехворіла вона в німецькому Обергофі, тому потрібно було полікуватися. Це було серйозніше, ніж нежить або легка застуда, тому вирішили взяти більше паузу. Тобто вилікуватися на 100% і потім розпочати роботу. Юлія поїхала по завершенню жовтневого збору додому і от цієї суботи, 4 листопада, має відправитися до Австрії. Поспілкувалася з Юраєм Санітрою і вирішила, що поки краще не їхати з ними до фінського Контіолахті та лишитися на три тижні в Європі на висоті. Буде тренуватися і коли почуватиме себе дуже добре, то вирішуватиме з тренером жіночої збірної України стосовно стартів у Швеції чи все ж їхати одразу до Гохфільцену", — сказав Велепець.

За словами Велепця, Джима продовжить підготовку до старту сезону з Дмитром Підручним, який також пропустить перший етап в Естерсунді.

"Так, ми прийняли рішення, що Юлія Джима буде готуватися до другого етапу Кубка світу в австрійському Гохфільцені. З Юраєм Санітрою, з командою якого вона готувалася, ми оперативно вирішили, що краще поїхати тренуватися до австрійського Обертілліаха та почати сезон вже з другого етапу. Тобто буде з Дмитром Підручним там готуватися, вони будуть разом", — сказав тренер.

"Є, звичайно, шанс, якщо вона буде почувати себе чудово 15-17 листопада, то, можливо, приїде допомогти команді на першому етапі в Естерсунді в змішаній та жіночій естафетах. Будуть вирішувати з Миколою Зоцом, з яким вона перебуває на зв’язку. Це буде видно пізніше, на даний момент вона тренується 8-9 день. Зараз уже нормально працює, просто потрібно залишиться в Європі та поїхати тренуватися в Обертілліах, а далі подивимося", — додав Велепець.

Перед стартом Кубка світу Джима мала взяти участь у контрольних стартах в Ідре. Вони мали стати відбірковими для визначення складу команди на етап в Естерсунді, проте Велепець упевнений, що біатлоністка зможе потрапити до заявки і без них.

"На контрольні старти в шведський Ідре для відбору до команди на Кубок світу їй їхати не треба. Я думаю, що вона легко потрапляє туди, адже за останні роки довела, що вона лідер збірної. Тренери досвідчені, зокрема Микола Миколайович Зоц, він розуміє, що коли спортсменка такого рівня у хорошій формі, то може на високому рівні виступати. Поки більш реальний варіант, що вона розпочне з другого етапу Кубка світу".

Джима другий рік поспіль пропускає стартовий етап Кубка світу з біатлону. У попередньому сезоні 2022/23 українська біатлоністка не змагалася на першому етапі через позитивний результат тесту на коронавірус, який отримала перед самим його початком.

Після зміни тренера жіночої збірної України з біатлону Джима була однією з двох біатлоністок, які готувалися до сезону за особистою програмою. Також окремо від усієї команди займалася Олена Білосюк.

Що відомо про Юлію Джиму?

  • До сезону 2023/24 біатлоністка займалася за індивідуальною програмою під керівництвом екстренера жіночої збірної України Уроша Велепця.
  • На літньому чемпіонаті світу з біатлону Джима посіла четверте місце у масстарті.
  • У попередньому сезоні 2022/23 Джима одного разу підіймалася на подіум — "срібло" в індивідуальній гонці на чемпіонаті Європи.
  • Найкращим результатом Джими на рівні Кубка світу з біатлону у сезоні 2022/23 стало 11-е місце у спринті на етапі в Новому-Месті.
  • Другий етап Кубка світу з біатлону відбудеться в австрійському Гохфільцені (4-10 грудня).
На початок