У Сваляві на Закарпатті ексгумували рештки 9 радянських солдатів. Як відбувається цей процес

У Сваляві на Закарпатті ексгумували рештки 9 радянських солдатів. Як відбувається цей процес

У Сваляві на Закарпатті ексгумували рештки 9 радянських солдатів. Як відбувається цей процес
. Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

Другий день триває ексгумація тіл радянських солдатів, партизанів та підпільників меморіального комплексу "Пам’ятник "Загиблим воїнам — визволителям" у Сваляві, що в Мукачівському районі. Наразі ексгумували вже рештки 9-х людей.

Про це Суспільному розповіла керівниця бригади пошукових робіт КП "Пам'ять" Ольга Третьякова. За її словами, ексгумовані рештки перепоховають на місцевому цвинтарі.

Ексгумацію решток тіл радянських солдатів, партизанів та підпільників проводять експерти Івано-Франківського обласного комунального підприємства "Пам'ять" у Сваляві. Роботи розпочали першого листопада. Тоді ексгумували дві братські могили та одну індивідуальну.

Керівниця бригади пошукових робіт Ольга Третьякова каже: "Був створений такий паспорт цієї пам'ятки, то по ньому має бути 10 братських могил, 14 індивідуальних, а загалом тут поховано 65 людей. У планах ми не знаємо скільки це займе часу, бо поки ми працюємо до суботи, а далі буде видно, чи з наступного тижня, чи коли. Місцева влада планує здійснити перепоховання цих решток на місцевому кладовищі, зберегти всі ці надмогильні плити, тому роботи мають бути завершені".

За перший день робіт ексгумували рештки дев'ятьох людей.

"Один з ексгумованих — майор на прізвище Шадрін. Він тут був дохоронений, тому що поховання датується 1951 роком. Тут все ж рядові солдати червоної армії, бо всі поховання датуються жовтнем, орієнтовно 1944-1945-х років, а він один був дохоронений. Також в одного червоноармійця знайшли релігійний медальйон із зображенням Ісуса Христа", — каже Третьякова.

У Сваляві на Закарпатті ексгумували рештки 9 радянських солдатів. Як відбувається цей процес
Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

За словами Ольги Третьякової, такі роботи планують проводити й в інших населених пунктах Закарпатської області після закінчення у Сваляві.

"Це місцева влада, а якщо не помиляюся, то сама угода укладена із Закарпатською обласною адміністрацією. На Закарпатті ми вперше, нещодавно були в Чернівцях, там теж була аналогічна ситуація: радянський обеліск, який хотіли знести, а під ним мало бути поховання 6 людей, але там виявилося, що поховання відсутнє. Тобто радянська влада на паперах провела, зробила, організувала поховання, а по факту там жодної кісточки, жодної рештки не було знайдено", — додала керівниця бригади.

Ми звернулися за коментарем до Свалявської міської ради. Там пообіцяли прокоментувати згодом.

Підписуйтеся на Суспільне Ужгород: Facebook, YouTube, Telegram, Viber, Instagram, Threads

На початок