На Кіровоградщині готові лікарні на випадок спалаху гепатиту А

На Кіровоградщині готові лікарні на випадок спалаху гепатиту А

На Кіровоградщині готові лікарні на випадок спалаху гепатиту А
Лабораторія центру контролю та профілактики хвороб. Фото: Суспільне Кропивницький

На Кіровоградщині готові лікарні на випадок спалаху особливо небезпечних хвороб. Хворих на гепатит А готові приймати в усіх інфекційних відділеннях області. Через спалах гепатиту А у сусідній Вінницькій області, відпрацювали алгоритм дій з медиками. Суспільне дізнавалось, яка нині ситуація на Кіровоградщині.

Гепатит A – це вірусне захворювання печінки, яке передається внаслідок вживання забруднених овочів чи води. Джерелом інфекції є інфікована людина, говорить головна санітарна лікарка області Надія Оперчук. Інкубаційний період триває від 20 до 35 днів.

"Перші симптоми – це загальне недомагання, підвищення температури тіла, зникає апетит, часто буває нудота, навіть блювання і біль в правому підребер'ї. Людина також помічає потемніння сечі, знебарвлення калу, з'являється жовтушність очей. Населення підлягає обов’язковому лікуванню у стаціонарах, щоб не допустити потім розповсюдження інфекції".

24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах гепатиту A. 31 жовтня міністерство охорони здоров’я оголосило там надзвичайну ситуацію. За даними Надії Оперчук, у Кіровоградській області за 2023 рік зареєстрували два випадки вірусного гепатиту A серед дорослих.

"Останній спалах вірусного гепатиту А в області був у 2010 році. Тоді у селі Велика Виска колишнього Маловисківського району (нині Новоукораїнський – ред.) зареєстрували 16 випадків, в тому числі дев'ять серед дітей".

Щеплення та тести для діагностики гепатиту

Щеплення від гепатиту A не входить до календаря обов’язкових, але дає захист від недуги, каже сімейний лікар з Кропивницького Сергій Баранов. З його слів, нині через спалах гепатиту у Вінницькій області кількість охочих вакцинуватись збільшилась.

"За останні три дні забрали майже всю вакцину, яка у нас тільки була. Нині з’явився ажіотаж серед дорослого населення. До випадку у Вінниці люди неактивно вакцинувалося від гепатиту А. Тепер приходять щепитися сім’ями".

Зі слів Надії Оперчук, Кіровоградщина має тести для діагностики вірусного гепатиту. Хворих готові приймати в усіх інфекційних відділеннях області.

“Ми відпрацювали алгоритми дій по всім інфекційним захворюванням. Що стосується профілактики вірусного гепатиту А, то заклади охорони здоров'я та центри первинної допомоги Кіровоградщини підготовлені”.

Щоб не заразитися гепатитом А, рекомендує дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед вживанням їжі, використовувати кип’ячену або воду в пляшках, мити та обдавати окропом фрукти та овочі, не купувати продукти на стихійних ринках.

На початок