Відновлення житла власним коштом: коли жителі Чернігівщини зможуть подати заявки на грошову компенсацію

Відновлення житла власним коштом: коли жителі Чернігівщини зможуть подати заявки на грошову компенсацію

Відновлення житла власним коштом: коли жителі Чернігівщини зможуть подати заявки на грошову компенсацію
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Жителі Чернігівщини, як і всі українці, чиє житло постраждало від воєнних дій і хто відновив його власним коштом, зможуть подати заявки на грошову компенсацію з 1 січня 2024 року.

Про це під час брифінгу повідомив виконувач обов’язків начальника управління містобудування та архітектури Чернігівської ОВА Сергій Куреня.

За словами Сергія Курені, поки що відома лише дата запуску цієї програми.

"Протягом цих двох місяців, що залишилися, я думаю, що міністерство буде відпрацьовувати підзаконні акти, які дозволять врегулювати всі питання з нарахування таких компенсацій. Я думаю, це буде якась окрема форма. І треба ж буде встановити перелік документів, які будуть потрібні комісіям для обробки таких заяв. Ну, і цей час потрібен для того, щоб розробити необхідний програмний функціонал – як в "Дії", так і в реєстрі пошкодженого майна", – зазначив Куреня.
Виконувач обов’язків начальника управління містобудування та архітектури Чернігівської ОВА Сергій Куреня на брифінгу у Чернігові
Сергій Куреня. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також, за словами виконувача обов’язків начальника управління містобудування та архітектури Чернігівської ОВА, на сьогодні в області люди отримали 34 сертифікати на покупку нового житла. Їхня загальна вартість – більш ніж 50 мільйонів гривень.

Найбільше сертифікатів, 17 штук, сформували в Іванівській громаді. Зараз їх можуть отримати лише ті, хто володіє житлом одноосібно.

"Для багатоосібних власників уже проводиться тестування цього функціоналу, тому найближчим часом і до цієї категорії власників теж буде запущено процедуру", – пояснив Сергій Куреня.

На сьогодні, за інформацією обласного управління містобудування та архітектури, на відновлення пошкодженого житла подали 2 900 заявок.

З цієї кількості заяв – 966 повністю закриті, тобто за ними вже виплачена компенсація.

Ще 180 заяв – повністю опрацьовані комісіями, погоджені й ці заяви зараз знаходяться на оплаті банку, чекають відповідного фінансування, тобто за ними теж рішення прийнято.

Окрім того, є 169 відмов.

За словами Сергія Курені, однією з причин відмови може стати те, що люди вже відновили житло власним коштом. Бо це інший різновид грошової компенсації.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок