Що не так з присвоєнням Атрошенку, військовим та медику звань "Почесний громадянин Чернігова"

Що не так з присвоєнням Атрошенку, військовим та медику звань "Почесний громадянин Чернігова"

Що не так з присвоєнням Атрошенку, військовим та медику звань "Почесний громадянин Чернігова"
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Правозахисник Олександр Гашпар у коментарі Суспільному розповів, що, на його думку, присвоєння звань "Почесний громадянин Чернігова" звільненому міському голові Владиславу Атрошенку, трьом військовим та медику, не відповідає положенню про присвоєння цього звання. Що з цього приводу сказав в.о. міського голови Олександр Ломако — читайте далі.

Ліміт людей та День міста

За словами Гашпара, подання на присвоєння цього звання цьогоріч відбулося запізно та перевищили кількість людей для присвоєння цього звання.

"В ньому (у положенні, — ред.) зазначено, що подання надаються у першому півріччі поточного року для того, щоб це звання присвоїли напередодні Дня міста Чернігова 21 вересня. По-друге, цим же положенням передбачено, що кількість людей, яким може бути присвоєно це звання, не може перевищувати трьох людей на рік. На цей раз п'ять людей винесли на присвоєння".

Ломако каже, що на засіданні відповідної комісії ухвалили рішення про затвердження трьох подань на присвоєння звання "Почесний громадянин Чернігова" п'ятьом людям. Це рішення свідоме, адже минулого року таке звання також присвоювали чотирьом людям, замість трьох, як прописано в положенні.

"Ми проговорювали на комісії, що є три подання від комбрига 1-ї танкової бригади Леоніда Ходи, від лікарів та від мене на Атрошенка, і ми їх задовольнили".
Олександр Ломако — виконувач обов'язків міського голови Чернігова
Олександр Ломако. ФОТО: Суспільне Чернігів

Щодо присвоєння цих звань після Дня міста, Ломако сказав, що цього року процедура перенеслась через затримку подання від комбрига 1-ї танкової бригади Леоніда Ходи.

Також Гашпар вважає, що комісія щодо присвоєння звання, працювала не у повному складі.

"Є питання щодо проведення цього засідання, оскільки комісія, яка розглядає це питання, до її складу мають входити голови фракцій. Наскільки я знаю, не всіх голів фракцій запрошували на цю комісію, яка дивним чином відбулась саме перед сесією 1 листопада".

Ломако стверджує, що на засіданні був кворум. Були присутні та залишили свої підписи у протоколі шість членів комісії з десяти.

Конфлікт інтересів у "Рідному домі"

Окремо правозахисник згадав про можливий конфлікт інтересів депутатів від фракції "Рідний дім", які голосували за присвоєння Атрошенку звання, чим по суті надавали йому грошову виплату.

"У фракції "Рідний дім" є члени цієї партії, а Владислав Атрошенко своєю чергою є лідером цієї партії. Присвоєння звання "Почесний громадянин Чернігова" передбачає виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (67 000 гривень, — ред.), визначених на поточний рік. Тут є питання щодо конфлікту інтересів, бо члени політичної партії голосують за рішення, яке передбачає виплату грошової допомоги лідеру своєї партії".

За словами Олександра Ломаки, жодного конфлікту інтересів у депутатів немає, адже Атрошенко безпартійний.

"Я зокрема член партії "УДАР". Який в мене може бути конфлікт інтересів? Також серед депутатів (фракції "Рідний дім", — ред.) є члени партії "УДАР" та декілька безпартійних. Тому, враховуючи, що Атрошенко не є членом партії "Рідний дім", це питання абсурдне".

Окремо Ломако додав, що питання про присвоєння звань "Почесний громадянин Чернігова" він виніс після того, як до нього письмово звернулися 22 депутати.

Також Гашпар згадав пункт положення, де вказано, що звання "Почесного громадянина Чернігова" не можуть присвоювати людині, яка має непогашену судимість.

"Якщо взяти це положення, то там чітко не виписано, яка має бути судимість у людини, що має бути нагороджена. Там записано, що людина, яка має непогашену судимість, не може бути висунута на це звання. Яка судимість, адміністративна чи кримінальна, не зазначено. Якщо до адміністративної, то він не міг бути висунутий, адже у Владислава Атрошенка не знята судимість за адміністративну відповідальність".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок